Močno policijsko spremstvo ni uspelo preprečiti nasilja. Foto: Reuters
Močno policijsko spremstvo ni uspelo preprečiti nasilja. Foto: Reuters
Budva
Budva je bila prizorišče prve Parade ponosa v Črni gori. Foto: EPA

Na vrhuncu turistične sezone so v osrednjem črnogorskem letovišču opoldne priredili prvo Parado ponosa v majhni balkanski državi. Mestne oblasti so shod dovolile, notranje ministrstvo pa je poskrbelo za številčno policijsko zaščito, čeprav je pohodu aktivistov za pravice istospolnih nasprotovala večina meščanov in tudi večina političnih strank.

40 udeležencev varovalo 400 policistov
Parade ponosa se je udeležilo okoli 40 aktivistov, ki so se pripeljali v središče Budve z avtobusom. Že pred uradnim začetkom shoda so se začeli incidenti: mladi nestrpneži so uničili en bar, kjer jih je lastnik želel pregnati, da med parado ne bi z njegove terase metali kamenja na udeležence.

Policija, vseh pripadnikov varnostnih sil v mestu je bilo kar 400, je aretirala tri razborite mladeniče, nato pa dala znamenje za uradni začetek Parade ponosa, ki se je odvila po Donji rivi, marini in staremu delu mesta.

Kamenje, jajca, steklenice ...
Z vseh strani - z gostilniških teras, vhodov trgovin in celo čolnov na vodi - je na udeležence parade letelo vse mogoče. Zmerjanje z navijaškim geslom "Ubij, ubij, pedra" je bilo še mila oblika psovanja. Od vsepovsod so leteli kamni, kozarci s pijačo, steklenice, jajca ... Homoseksualcem sovražna glasna večina je med drugim napadla tudi snemalca TV Budve in mu razbila kamero.

Nasprotnikov dogodka je bilo toliko, da se je policija na koncu odločila, da varnosti ne more več zagotavljati in je udeležence iz starega mesta evakuirala s patruljnima čolnoma.

Med poškodovanimi je bil potolčen tudi pomočnik ministra za človeške in manjšinske pravice Sabahudin Delić. "Danes je dan ljubezni in svobode, samo v Črni gori pa je nasilje še naprej prisotno," je po koncu pohoda povedala Ljiljana Raičević, direktorica Varne hiše za ženske.

Vlada podprla in zaščitila parado
V Budvi so se v torek na javnih krajih pojavile osmrtnice za Zdravka Cimbaljevića, vodjo LGBT-foruma Progres (Napredek), ki je organiziral parado. Po mnenju Cimbaljevića bo današnja Parada ponosa pokazala, ali je črnogorska družba sposobna sprejeti in negovati različnost. Črnogorska vlada je izrekla podporo paradi in poudarila, da je treba spoštovati človekove pravice.