Zaradi svoje lege se tla v Indoneziji pogosto tresejo. Foto: EPA
Zaradi svoje lege se tla v Indoneziji pogosto tresejo. Foto: EPA

V potresu z žariščem na globini 71 kilometrov v Indijskem oceanu in 78 kilometrov jugozahodno od mesta Padang na zahodu Sumatre so bili porušeni številni mostovi in hiše, izbruhnilo pa je tudi nekaj požarov. Porušena je tudi bolnišnica. Izdano opozorilo pred cunamiji v Indijskem oceanu so preklicali.

Japonski meteorološki center je sporočil, da bi lahko potres sprožil cunamije v različnih delih Indijskega oceana, a je kasneje preklical opozorilo. Iz Indije so sporočili, da njihovi modeli niso pokazali nevarnosti cunamijev na Indijskemu polotoku, zato niso izdali nobenega opozorila.

Tresenje tal so čutili na celotnem območju, v nekaterih nebotičnikih v Singapurju, ki stojijo 440 kilomterov od Sumatre, pa so izpraznili pisarne.

Padang leži na enem izmed potresno najbolj aktivnih območij na svetu, ob Ognjenem obroču, kjer indijsko-avstralska tektonska plošča spodriva evrazijsko. Geologi že dolgo časa napovedujejo, da bi bil lahko Padang, ki ima 900.000 prebivalcev, nekega dne uničen v potresu zaradi svoje lege.