Woolfe se je zgrudil po prepiru s poslanci stranke v Strasbourgu. Foto: EPA
Woolfe se je zgrudil po prepiru s poslanci stranke v Strasbourgu. Foto: EPA
Steven Woolfe in Nigel Farage
V Ukipu je že dalj časa napeto. Na fotografiji sta Steven Woolfe in nekdanji ter zdaj začasni vodja stranke Nigel Farage. Foto: EPA

Kot je sporočil nekdanji in zdajšnji začasni vodja Ukipa Nigel Farage, se je Woolfe po prepiru zgrudil, njegovo zdravstveno stanje pa je resno. BBC poroča, da so Woolfa odpeljali v bolnišnico v Strasbourgu, kjer opravljajo teste.

Neimenovani tiskovni predstavnik Ukipa je medtem po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočil le, da se je Woolfe v poslopju Evropskega parlamenta v Strasbourgu nenadoma začel slabo počutiti in da so ga odpeljali v bolnišnico. Kot je dejal tiskovni predstavnik Evropskega parlamenta Jaume Duch, se je Woolfe začel slabo počutiti na hodniku parlamenta blizu glavne dvorane. Na vprašanje, ali je tam potekal prepir oziroma pretep, je Duch povedal le, da informacij o tem nimajo.

Woolfe je v sredo napovedal potegovanje za vodenje stranke. S položaja predsednice stranke, odločne zagovornice izstopa Velike Britanije iz EU-ja, je v torek namreč po zgolj 18 dneh odstopila Diane James.

Na družbenem omrežju Twitter je sporočila, da v stranki nima zadostne avtoritete niti polne podpore za uvedbo sprememb, ki so po njeni oceni potrebne in na katerih je utemeljila svojo kampanjo. Vzrok za odločitev za umik naj bi bili poleg tega osebni razlogi. Kot članica stranke bo sicer ostala evropska poslanka.

Diane James je vodenje Ukipa prevzela šele potem, ko so Woolfa, ki naj bi ga podpirala tako Farage kot glavni financer stranke, poslovnež Arron Banks, dramatično izločili iz bitke za položaj, ker svoje kandidature ni oddal pravočasno.

Woolfe favorit
Woolfe pa zdaj velja za favorita za novega predsednika Ukipa, poleg njega pa sta kandidaturo napovedala še nekdanji Farageev najtesnejši svetovalec Raheem Kassam in aktualna podpredsednica stranke Suzanne Evans.

Farage je v sredo sicer sporočil, da se do volitev za vodjo stranke začasno vrača na njeno čelo. Položaj predsednika stranke je Farage zapustil po britanskem junijskem referendumu, na katerem so volivci in volivke izglasovali izstop države iz EU-ja. V stranki naj bi vse od zmage na referendumu potekali ostri notranji boji, napetosti v stranki pa sicer potekajo že več kot leto dni.