Propalestinski aktivisti na turškem konvoju Mavi Marmara, s katerim so 22. maja 2010 poskusili dostavitii humanitarno pomoč v Gazo. Foto: Reuters
Propalestinski aktivisti na turškem konvoju Mavi Marmara, s katerim so 22. maja 2010 poskusili dostavitii humanitarno pomoč v Gazo. Foto: Reuters

Podrobnosti dogovora naj bi sicer še danes v Ankari predstavil turški premier Binali Yildirim.

Izraelski premier Benjamin Netanjahu, ki se je v nedeljo v Rimu sestal tudi z ameriškim državnim sekretarjem Johnom Kerryjem, je dejal, da izraelska zapora Gaze ostaja in da bo humanitarna pomoč za Gazo lahko še naprej prihajala le prek izraelskih pristanišč.

V Izraelu so nakazali, da bodo svojci desetih Turkov, ki so bili ubiti na turški ladji Mavi Marmara, dobili 20 milijonov dolarjev odškodnine. Tudi v Ankari so nakazali, da je bil sklenjen dogovor o odškodnini "za primer Mavi Marmara".

Abas pozdravil dogovor
Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan naj bi se v nedeljo zvečer o tem že pogovarjal s palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom, ki je dogovor pozdravil. Podporo sporazumu je izrazilo tudi palestinsko gibanje Hamas, ki vlada v Gazi, je za agencijo DPA povedal neimenovani uradnik turške vlade.

Dogovor so dosegli skoraj šest let po spornem napadu izraelskih komandosov na turško flotiljo s humanitarno pomočjo, ki je skušala prebiti izraelsko zaporo območja Gaze. Napad in tudi smrt desetih turških državljanov pri tem je močno ohladila in obremenila odnose med Izraelom in Turčijo.