V teh dneh je na območju Les Deux-Alpes na jugovzhodu Francije zapadlo kar nekaj novega snega. Foto: EPA
V teh dneh je na območju Les Deux-Alpes na jugovzhodu Francije zapadlo kar nekaj novega snega. Foto: EPA
Dijaki so zjutraj pred šolo v Lyonu polagali vence, sporočila in prižigali sveče. Foto: EPA

V plazu so umrli 16-letna dijak in dijakinja prvega letnika ter 57-letni ukrajinski turist, ki ni bil del skupine, še trije - dva dijaka in učitelj - pa so bili huje ranjeni in so dobili vrsto zlomov. Stanje učitelja ostaja resno.

Francoska ministrica za izobraževanje Najat Vallaud-Belkacem zdaj obljublja, da bo preiskava osvetlila vse okoliščine tragedije. Ministrica je ob obisku srednje šole Saint-Exupery v Lyonu izrekla sožalje svojcem žrtev, njihove sošolce pa hrabrila, naj "ostanejo močni".

Dijaki, ki so plaz preživeli, so se zvečer že vrnili v Lyon, kjer so danes zjutraj skupaj s sošolci in družinami pred šolo prižgali sveče in položili cvetje.

V čakanju na preiskavo
Plaz, ki naj bi ga sprožile prav skupine smučarjev, je črno (najzahtevnejša stopnja, op. a.) progo Bellecombe zasul ob 15.45, reševalna akcija pa je nemudoma stekla. Proga je zaradi pomanjkanja snega zaprta že od začetka smučarske sezone, je pa bila v teh dneh zaradi svežega snega na območju razglašena nevarnost plazov.

Oblasti in upravitelj smučišča trdijo, da je bilo več kot dovolj razvidno, da proga, ki leži na še posebej ledeni severni strani pobočja, ni varna, za nameček pa je bila še zaprta z mrežo.

Pozornost preiskovalcev je zato zdaj usmerjena predvsem na učitelja, ki je deset dijakov vodil na progo, grozi mu celo obtožnica nenaklepnega uboja. "Kako ti sploh pade na pamet, da po obilnem sneženju otroke odpelješ na zaprto progo?" se sprašuje francoski minister za šport in mladino Patrick Kanner. "Zakaj jih je učitelj, ki je tudi sam poškodovan, odpeljal na zaprto progo, je nekaj, kar bo morala ugotoviti sodna preiskava," je povedal za radio Europe 1.

Sožalje družinam je izrekel tudi francoski predsednik Francois Hollande, ki je dejal, da je z njimi "solidarna vsa država".