Sveta vrata so bila zaprta zadnjih 15 let. Foto: Reuters
Sveta vrata so bila zaprta zadnjih 15 let. Foto: Reuters
V Vatikanu so poostrili varnost. Foto: Reuters
Vatikan: Začetek svetega leta, posvečenega usmiljenju

Leto usmiljenja bo trajalo do 20. novembra naslednje leto. Sveta vrata so bila zaprta zadnjih 15 let. Slovesnosti v baziliki se je udeležil tudi Frančiškov predhodnik Benedikt XVI. V času jubilejnega leta v Vatikanu pričakujejo več milijonov vernikov. Zaradi terorističnih groženj velja največja stopnja pripravljenosti, okrepili so tudi varnostne ukrepe.

Kot je za Radio Slovenija poročala dopisnica iz Rima Mojca Širok, praznovanje jubilejnega leta izhaja iz hebrejske tradicije, ko so Judje s trobljenjem na jobel, ovnove rogove, oznanili vsako petdeseto leto, ko je počivala zemlja, ko so morali osvoboditi sužnje in odpisati dolgove. Prvo sveto leto v tradiciji Rimskokatoliške cerkve je leta 1300 razglasil papež Bonifacij VIII., zadnjega Janez Pavel drugi leta 2000.

Frančišek je aprila letos v posebni buli napovedal izredno jubilejno leto usmiljenja, s katerim želi izpostaviti usmiljenje kot eno izmed osrednjih prvin katoliškega verovanja, še posebej pa svojega pontifikata. Prav tako je njegov namen poudariti pomen odpuščanja in sprave. Ker je usmiljenje tudi osrednji pojem drugih ver, bo v letu, ki se bo izteklo 20. novembra 2016, okrepljen medverski dialog.

Jubilejno leto v Katoliški cerkvi predstavlja posebno obdobje za vernike - v tem času lahko romajo v Vatikan, se pokesajo, pokorijo in dobijo izredni odpustek za svoje grehe ter se tako približajo Jezusu Kristusu.

Simbolično odprtje zazidanih vrat
Ob začetku jubilejnega leta papež Frančišek odpre sicer zazidana sveta oziroma svetoletna vrata v Baziliki svetega Petra, ki so simbol vrat v raj. Frančišek bo to storil na današnji praznik Marijinega brezmadežnega spočetja, pa tudi natanko ob 50. obletnici konca prelomnega drugega vatikanskega koncila. To izredno jubilejno leto v Katoliški cerkvi naj bi vernike spomnilo, da se obrnejo k Bogu in pogled usmerijo k trpečim in pomoči potrebnim. Tradicionalno ob začetku jubilejnega leta odprejo tudi vrata treh drugih glavnih rimskih cerkva.

Vernikom prihranil romanje v Rim
Frančišek je ob tokratnem jubilejnem letu uvedel tudi nekaj sprememb. Odločil je namreč, da vsaj ena svetoletna vrata odprejo v vsaki škofiji na svetu, s čimer naj bi vernikom prihranili romanje v Rim.

Poostrena varnost
Sicer pa ob dogodkih svetega leta v Vatikanu pričakujejo rekordno število romarjev - samo odprtja svetoletnih vrat v baziliki svetega Petra naj bi se danes udeležilo med 40.000 in 50.000 ljudi, zaradi česar so poostrili varnost. Italijanske oblasti v Rimu in Vatikanu so zato že močno poostrile varnostne ukrepe. Ob svetem letu bo vsak dan na delu dodatnih 2.000 pripadnikov vojske in policije. Nad Rimom bo veljala prepoved poletov, varnost bodo okrepili tudi v javnem transportu.

Ob jubilejnem letu se bodo svetoletna vrata odpirala tudi po slovenskih škofijah. Prva bodo danes odprli v murskosoboški škofiji, v tamkajšnji stolnici. Dejavnosti Slovenske škofovske konference v tem letu bo danes v Ljubljani predstavil njen predsednik Andrej Glavan.

Vatikan: Začetek svetega leta, posvečenega usmiljenju