Poročilo opisuje zlorabe znotraj obsežnega sistema skrivnih priporov, v katerih so zapirali in zasliševali teroristične osumljence. Foto: MMC RTV SLO/EPA
Poročilo opisuje zlorabe znotraj obsežnega sistema skrivnih priporov, v katerih so zapirali in zasliševali teroristične osumljence. Foto: MMC RTV SLO/EPA

To je zapis iz poročila ameriškega senata, ki ga je objavil ameriški Washington Post. Med drugim je poročal, da so predstavniki ameriških oblasti, ki so videli zaupno poročilo, zapisano na 6300 straneh, povedali, da dokument podrobno predstavlja brutalnost zasliševalskega programa. Ta je prinesel le malo takšnih obveščevalnih podatkov, ki jih ne bi že pred tem pridobili z običajnimi zasliševalskimi tehnikami, čeprav so v Cii trdili drugače.

"Cia je ministrstvu za pravosodje in kongresu večkrat zatrdila, da progam prinaša pomembne obveščevalne podatke, ki jih drugače ne bi dobili in s pomočjo katerih so preprečili načrte teroristov in rešili na tisoče življenj," je za Washington Post povedal vir. "Je bilo to res? Odgovor je ne," je dodal.

Poročilo opisuje zlorabe znotraj obsežnega sistema skrivnih priporov, v katerih so zapirali in zasliševali teroristične osumljence. Zlorabe so se pogosto dogajale v izjemno krutih razmerah, med drugim je prvič razkrita metoda večkratnega namakanja osumljencev v ledeno vodo.

Agenti pretreseni zaradi zlorab
V njem je med drugim opisan primer, ko so agenti Cie odšli iz skrivnega zapora na Tajskem, ker so bili pretreseni zaradi zlorab, ki so se dogajale tam. S sedeža Cie so prihajali ukazi, da se mora strogo zasliševanje nadaljevati, čeprav so bili analitiki prepričani, da priporniki nimajo več nobenih informacij, navaja časnik.

V poročilu še jasno zapišejo, da so imeli obveščevalni podatki o Al Kaidi, tudi tisti, ki so pripeljali do likvidacije Osame bin Ladna leta 2011, le malo skupnega z "okrepljenimi zasliševalskimi tehnikami".