Ladja je potonila na delu reke, kjer je globina 15 metrov. Foto: Reuters
Ladja je potonila na delu reke, kjer je globina 15 metrov. Foto: Reuters
Kitajska ladja
Po 15 urah od nesreče so z ladje rešili 65-letno potnico. Foto: Reuters
Kitajska ladja
Sorodniki potnikov se zbirajo v Šanghaju in Nandžingu. Foto: Reuters
Nekaj sto pogrešanih po brodolomu na Kitajskem

Na krovu je bilo med nesrečo 458 ljudi, od tega 406 potnikov, pet članov osebja turistične agencije in 47 članov posadke. Mediji na območju poročajo, da je bila večina potnikov turistov, starih med 50 in 80 let, veliko jih je v času nesreče že spalo v svojih kabinah.

Ladja naj bi potonila izredno hitro, po nekaterih informacijah v samo dveh minutah.

Do zdaj so rešili le 15 ljudi, potem ko so potapljači slišali njihovo trkanje iz notranjosti kabin. Drugi so še vedno ujeti v notranjosti ladje. Reševalci so na kopno do zdaj potegnili pet trupel. Ladja je potonila na območju, kjer je reka globoka 15 metrov.

Med preživelimi sta tudi kapitan in glavni strojnik na ladji. Kapitan je na zaslišanju dejal, da se je ladja nenadoma znašla v ciklonu in da je ni mogel rešiti.

Po prvih ugotovitvah ladja ni bila prenatrpana, saj lahko na svoj krov sprejme več kot 530 ljudi. Ladja je imela na voljo tudi zadostno število reševalnih jopičev, ki so jih imeli vsi do zdaj rešeni.

Ladja ni bila preobtežena
Ladja Dongfangžišing (Vzhodna zvezda) je izplula iz Nandžinga, namenjena pa je bila v mesto Čongčing. Plovilo je potonilo v ponedeljek okoli pol desetih zvečer po tamkajšnjem času. Kot najverjetnejši razlog za nesrečo se omenja slabo vreme.

Na nesrečo naj bi policijo s pomočjo ribičev obvestili ljudje, ki jim je uspelo priplavati do obale, saj ladja ni poslala nobenega signala za pomoč.

Štirinadstropno plovilo, ki v dolžino meri 76,5 metra, je lahko prevažalo največ 534 ljudi. Ladja je potonila na sredini reke Jangce, ki je s 6.300 kilometri najdaljša reka na Kitajskem in tretja najdaljša na svetu.

Ladja pod vodo obrnjena z dnom navzgor
Kitajski predsednik Ši Džinping je izdal ukaz za hitro reševalno operacijo, na območju je več sto vojakov. Premier Li Kečjang je na prizorišču nesreče. Območje nesreče pregleduje najmanj 34 ladij, reševanje pa ovirajo močan veter in nalivi. Ladja je pod vodo obrnjena z dnom navzgor, nameravajo pa jo obrniti in nato dvigniti.

Pred uradom turistične agencije v Šanghaju, ki je opravljala rezervacije za potovanje s turistično ladjo, se je zbralo nekaj svojcev potnikov, ki so zapletli v prepir zaradi pomanjkanja informacij o pogrešanih potnikih.

Tovrstne nesreče so na Kitajskem redke, čeprav po največjih rekah pogosto plujejo turistične ladje. Če se bo zgodil črni scenarij in bo nesreča zahtevala veliko žrtev, bo to najhujša nesreča na reki Jangce po januarju, ko se je na testni vožnji prevrnil vlačilec. Takrat je umrlo 22 izmed 25 ljudi na krovu.

Turistična ladja je v lasti podjetja Chongqing Eastern Shipping Corporation, ki organizira turistične obiske na območju. Večina turistov na krovu je potovala v organizaciji agencije iz Šanghaja Xiehe Travel. Njihovi sorodniki se že zbirajo pred sedežem podjetja.

Nekaj sto pogrešanih po brodolomu na Kitajskem