V videoposnetku, ki je bil objavljen ob 12. obletnici terorističnega napada na ZDA, je vodje Al Kaide še dodal, da lahko napad izvede posameznik ali manjša skupina posameznikov in da je takšna božja volja. Foto: EPA
V videoposnetku, ki je bil objavljen ob 12. obletnici terorističnega napada na ZDA, je vodje Al Kaide še dodal, da lahko napad izvede posameznik ali manjša skupina posameznikov in da je takšna božja volja. Foto: EPA

"Gospodarstvo ZDA moramo oslabiti, kar nam bo uspelo le tako, da jih izzovemo k porabi denarja za nacionalno varnost. Da bodo denar še naprej porabljali za vojaške in varnostne akcije, pa jih moramo držati v stanju napetosti in pritiska, kdaj in kje se bo zgodil naslednji napad," je dejal v sporočilu Al Zavahiri.

Zato je pripadnike Al Kaide pozval k usklajenim manjšim napadom, "saj nas to, da držimo ZDA v stalni napetosti, ne stane nič". "Z drugimi besedami, tako kot smo jo puščali v negotovosti v Somaliji, Jemnu, Iraku in Afganistanu moramo zdaj narediti na njenih tleh."

A britanski BBC ugotavlja, da je sporočilo Al Zavahirija lahko razumeti tudi v smislu, da je osnovna celica Al Kaide postala prešibka, da bi sama izpeljala močne napade. To naj bi potrjeval tudi Al Zavahirijev poziv k bojkotu ameriških proizvodov: "Razložiti jim moramo, da je vsak dolar, ki ga damo za nakup dobrine, ki jo proizvedejo ZDA ali njene zaveznice, enakovreden krogli ali šrapnelu, ki ubije muslimane v Pakistanu ali Afganistanu."

Za upor v Egiptu so odgovorne ZDA
Vodja Al Kaide je nekaj besed namenil tudi nedavnim dogodkom v Egiptu. Dejal je, da so za upor proti Muslimanski bratovščini odgovorne ZDA. Izrekel je tudi kritiko na račun odstavljenega predsednika Mohameda Mursija, ki ni vladal po načelih islamskega prava, temveč je sklepal dogovore z ZDA in Izraelom.

Al Zavahiri, ki je bil nekdaj član egiptovskega opozicijskega gibanja, je okrcal Muslimansko bratovščino, da je pripravljena poiskati političen dogovor na demokratičen način. Pri tem upa, da se bodo pripadniki Al Kaide znova zatekli k osnovni filozofiji organizacije, ki zavrača ideologijo demokracije in spodbuja brezkompromisno nasilje.

Al Kaida je zaradi nedavnih dogodkov na Bližnjem vzhodu soočena z resnimi ideološkimi izzivi, saj so se protesti in moč ulice izkazali za uspešnejše orožje, po katerem sicer posega Al Kaida.