Aretacija kardinala, ki so ga ob plačilu varščine sicer izpustili, so sprožile mednarodno ogorčenje in poglobile zaskrbljenost zaradi zatiranja svoboščin v Hongkongu.

Upokojeni kardinal, ki je pred kratkim dopolnil 90 let, je eden najvišjih katoliških duhovnikov v Aziji in podpornik hongkonškega demokratičnega gibanja. Nedavno je bil kritičen do odločitve Vatikana glede kompromisa s Kitajsko o imenovanju škofov na celini, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Poleg kardinala so bili v sredo aretirani tudi nekdanja opozicijska poslanka Margaret Ng, pevka Denise Ho in ugledni strokovnjak za kulturne študije Huj Pokeung. "Zadevne osebe so bile osumljene zarote z namenom dogovarjanja s tujimi državami ali tujimi silami za ogrožanje nacionalne varnosti," je sporočil urad komisarja, ki v Hongkongu zastopa pekinško zunanje ministrstvo.

Vsi aretirani so bili skrbniki zdaj že razpuščenega sklada, ki je pomagal plačevati pravne in zdravstvene stroške vsem, ki so bili prijeti med velikim in včasih nasilnim valom demokratičnih protestov pred tremi leti.

Zen in njegovi kolegi, ki so bili v sredo pozno zvečer ob plačilu varščine izpuščeni, so se tako pridružili več kot 180 prebivalcem mesta, ki so bili doslej aretirani na podlagi zakona o nacionalni varnosti, ki ga je Peking uvedel leta 2020 za ustavitev protestov. Številni drugi podporniki opozicije pa so se odtlej umaknili iz politike ali pa so pobegnili v tujino. Obtoženim oblasti običajno zavrnejo možnost varščine, v primeru obsodbe pa jim grozi tudi dosmrtni zapor.

Zadnje aretacije so sprožile mednarodno ogorčenje in poglobile zaskrbljenost zaradi zatiranja svoboščin, za katere je Kitajska nekoč obljubljala, da jih bo Hongkong lahko ohranil.

ZDA, ki so zaradi zatiranja svoboščin že sankcionirale pomembne kitajske uradnike, so Peking pozvale, naj preneha napadati zagovornike demokracije v Hongkongu. Tako vodja zunanje politike EU-ja Josep Borrell kot Vatikan pa sta sporočila, da aretacije spremljajo z veliko zaskrbljenostjo.