Po njenih navedbah so osumljenci predstavljali nesprejemljivo tveganje in grožnjo, povezani pa so bili s 16-letnim napadalcem, ki je minuli teden v cerkvi v predmestju Sydneyja z nožem ranil pet ljudi.

V racijah je sodelovalo več kot 400 policistov. Sedmerica pridržanih je po navedbah policije sledila "versko motivirani ekstremistični ideologiji", povezana pa je bila s 16-letnikom, ki je minuli teden v asirski pravoslavni cerkvi v predmestju Sydneyja z nožem ranil pet ljudi.

Policija je napad obravnavala kot teroristično dejanje, storilec pa je bil znanec policije, a ni bil uvrščen na noben seznam morebitnih teroristov.

Osumljenci so stari od 15 do 17 let. Kot je pojasnil namestnik policijskega komisarja Dave Hudson, so verjetno pripravljali napad, čeprav podrobnosti o času, lokaciji in tarčah niso jasne. Po njegovih besedah je njihovo vedenje organe pregona napeljalo na domnevno, da v primeru, da bi se odločili za izvedbo napada, tega policija ne bi mogla preprečiti.

Racije je sicer izvedla protiteroristična skupina, ki združuje avstralske zvezne policijske sile in sile Novega Južnega Walesa ter pripadnike avstralske varnostno-obveščevalne službe (ASIO), poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Napad v cerkvi se je zgodil le dva dni po napadu z nožem v nakupovalnem središču v Sydneyju, v katerem je 40-letnik ubil šest ljudi, več pa ranil, vključno z devetmesečno dojenčico. Policija je napadalca, ki naj bi imel duševne motnje, ustrelila.