Prijatelji tolažijo hčerko od enega od ponesrečenih vodnikov. Foto: EPA
Prijatelji tolažijo hčerko od enega od ponesrečenih vodnikov. Foto: EPA

"Odločili smo se ustaviti iskanje pogrešanih. Ni nam uspelo najti mesta trupel in v tej fazi jih je težko najti v snegu," je za francosko tiskovno agencijo AFP dejal predstavnik turističnega ministrstva Dipendra Paudel.

Do zdaj so iz snega potegnili 13 trupel, devet vodnikov pa so rešili žive, potem ko je njihovo odpravo v petek zasul snežni plaz. Nepalske oblasti so v soboto izključile možnost, da pogrešane najdejo žive, danes pa so preklicale iskanje treh preostalih šerp.

Pripravljali tabor za alpiniste
Vodniki so bili del večje skupine, ki se je vzpenjala na goro, da pripravi tabor za alpiniste pred začetkom alpinistične sezone. Snežni plaz je skupino zasul 5800 metrih nadmorske višine. Gre za najhujšo nesrečo na Mount Everestu doslej. Leta 1996 je pri spustu z najvišje gore sveta umrlo osem ljudi iz dveh odprav.

Kot poroča Al Džazira, so sorodniki žrtev v šoku in se sprašujejo, kako bodo preživeli brez mož, ki so izjemno tvegali za 5.000 ameriških dolarjev, kolikor prejmejo za dvomesečno odpravo. To je sicer 10-kratnik povprečne letne plače v Nepalu.