Madžarski časnik Nepszabadsag je bil kritičen do premierja Orbana. Na fotografiji je naslovnica časnika iz leta 2011, na kateri piše:
Madžarski časnik Nepszabadsag je bil kritičen do premierja Orbana. Na fotografiji je naslovnica časnika iz leta 2011, na kateri piše: "Medijske svobode na Madžarskem ni več". Nekaj dni prej je namreč na Madžarskem začel veljati nov zakon o medijih. Foto: EPA
Viktor Orban
Vlada premierja Viktorja Orbana je bila močno kritizirana zaradi odnosa do medijev. Foto: Reuters

Iz podjetja Mediaworks, ki je lastnik časnika, so sporočili, da časnik, ki je prinašal izgubo, in njegova spletna izdaja ne bosta izhajala do oblikovanja in uresničitve novega koncepta. Kot so zapisali, je treba poiskati poslovni model, ki bo ustrezal smernicam na trgu. Vse, na katere je začasna ukinitev vplivala, pa so pozvali, naj se osredotočijo na to nalogo, poročanje madžarske tiskovne agencije MTI povzema francoska AFP.

Eden od izkušenejših urednikov in novinarjev Nepszabadsaga, ki ni želel biti imenovan, je povedal, da so novinarjem, ki so pripravljali prispevke za ponedeljkovo izdajo časnika, nenadoma preprečili vstop v uredništvo. Prejeli pa so pisma, v katerih so jih obvestili o prekinitvi izhajanja.

"Udarec za svobodo medijev"
"Bili smo pretreseni, to je kot udar. Seveda bodo to skušali prikazati kot poslovno odločitev, vendar to ne drži," je poudaril novinar. "To je velik udarec za preiskovalno novinarstvo in svobodo medijev. Nepszabadsag je bila največja skupina kakovostnih novinarjev na Madžarskem, ki so skušali braniti temeljne svoboščine, demokracijo, svobodo govora in strpnost," je še dejal.

Opozicijski socialisti so prekinitev izhajanja tiskane in spletne izdaje označili za "črn dan za tisk" in pozvali k protestom pred uredništvom časopisa, ki so jih napovedali za 18. uro po srednjeevropskem času.

Poslovanje z izgubo
Medtem so se pojavile govorice, da bi bil lahko časnik prodan, vendar v podjetju Mediaworks, ki je madžarska izpostava avstrijskega medijskega velikana Vienna Capital Partners, tega niso omenjali. Lastnik je sporočil, da je naklada Nepszabadsaga, ki so ga leta 2014 kupili skupaj z več drugimi madžarskimi časniki, v preteklih desetih letih padla za 74 odstotkov. To je prineslo izgubo v višini pet milijard forintov oziroma 16,4 milijona evrov.

Časnik, ki je prvič izšel leta 1956, je večkrat kritično poročal o madžarskem premierju Viktorju Orbanu in njegovih sodelavcih. Tako so pred referendumom o begunskih kvotah, ki je na Madžarskem potekal prejšnjo nedeljo, objavili več zgodb o škandalih, v katere so bili vključeni Orbanovi sodelavci. Ukinitev časnika je podžgala zaskrbljenost zaradi medijske svobode pod Orbanom.