Kampuscheva je je letos začela medijsko kariero in ima na avstrijski televiziji svojo pogovorno oddajo. Foto: EPA
Kampuscheva je je letos začela medijsko kariero in ima na avstrijski televiziji svojo pogovorno oddajo. Foto: EPA

Za vnovično odprtje primera Kampusch so se odločili, potem ko je notranje ministrstvo sprožilo odprtje več policijskih raziskav, da bi izboljšali ugled policije in državnih organov, ki je bil še dodatno načet po letošnjem razkritju primera Josefa Fritzla, ki je imel v ujetništvu v kleti svoje hiše zaprto hčer in njune otroke.

Kampuscheva in njen odvetnik sta pozdravila odločitev o vnovični preiskavi primera ugrabitve, saj si želita razjasnitve vse zgodbe. Sama Kampuscheva pri odkrivanju morebitnega Priklopilovega pomočnika ne more pomagati, saj o tem ne ve nič.

Priča videla dva ugrabitelja
Pred dvema letoma je svet pretresla zgodba o Kampuschevi, ki je takrat pobegnila iz ujetništva v hiši Priklopila, ki jo je kot desetletno dekle leta 1998 ugrabil, ko je bila na poti v šolo. Avgusta leta 2006 je Kampuscheva izkoristila trenutek nepazljivosti svojega ugrabitelja in pobegnila, Priklopil pa je le nekaj ur zatem storil samomor.

Za vnovično preiskavo primera se je policija odločila tudi, ker je 12-letno dekle, ki je bilo priča ugrabitve Kampuschove, dejala, da sta njeno vrstnico ugrabila dva človeka, ki sta jo strpala v bel kombi. Takrat policisti temu niso posvečali velike pozoronosti, zdaj pa preiskovalni organi to sled obravnavajo z največjo resnostjo.

G. V.