Svet

Poudarki

  • Sanader naj bi prejel pol milijona evrov provizije
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 0.0 od 0 glasov Ocenite to novico!
Ivo Sanader
Sanader je po razkritju številnih afer postal najbolj nepriljubljen hrvaški politik. Foto: BoBo
VIDEO
Sanader pred sodnikom

Dodaj v

Prva obtožnica proti Sanaderju postala pravnomočna

Tožilstvo zahteva vrnitev provizije
30. september 2011 ob 07:30,
zadnji poseg: 30. september 2011 ob 16:08
Zagreb - MMC RTV SLO, STA

Obtožni svet zagrebškega sodišča je potrdil prvo obtožnico proti nekdanjemu hrvaškemu premierju Ivu Sanaderju v primeru domnevnega sprejemanja nezakonite provizije od banke Hypo Alpe Adria.

Sanader se je danes prvič pojavil na sodišču, odkar ga je Avstrija sredi julija izročila Hrvaški.

Obtožni svet zagrebškega sodišča je za zaprtimi vrati obravnaval prvo obtožnico proti Sanaderju, s katero ga Urad za boj proti korupciji in organiziranemu kriminalu (Uskok) obtožuje tudi vojnega dobičkarstva. Kot so pojasnili, je Sanader kot pomočnik zunanjega ministra Mateja Granića od banke Hypo prejel okoli pol milijona evrov provizije za posredovanje pri odobritvi posojila hrvaški vladi za nakup in opremljanje diplomatskih predstavništev v času vojne na Hrvaškem.

Uskok bremeni Sanaderja, da je zlorabil položaj in pooblastila od jeseni 1994 do marca 1995, ko se je v Zagrebu in v Avstriji pogajal s predstavniki banke Hypo o posojilu v vrednosti 140 milijonov takratnih avstrijskih šilingov (20 milijonov evrov). Tožilstvo zahteva, da nekdanji premier vrne provizijo.

Sanader zanikal vse obtožbe
Sanader je po izročitvi Avstrije preiskovalcem v zagrebškem priporu zanikal vse obtožbe. Nekdanjega premierja so danes prepeljali na sodišče ob močnih varnostnih ukrepih, na sodišče pa je prispel v spremstvu več vozil pravosodne policije. Fotoreporterjem ga je uspelo posneti v črnem policijskem kombiju, ki je na sodišče zapeljal skozi stranski vhod.

Preiskavo v primeru domnevne provizije banke Hypo so sprožili marca letos, potem ko je avstrijsko državno tožilstvo v Celovcu Hrvaški izročilo dokumente, na podlagi katerih je bilo mogoče sklepati, da se je Sanader dogovoril za sporno provizijo z nekdanjima direktorjema banke Hypo, Wolfgangom Kultererjem in Günterjem Striedingerjem. Proti omenjeni dvojici poteka v Avstriji preiskava zaradi domnevnih zlorab položaja in pooblastil v koroški banki.

Mogoč tudi dogovor
V primeru banke Hypo sledi še narok, na katerem bo drugi svet sodišča določil začetek sojenja ter dokaze in priče, ki bodo del glavne obravnave. Sanader se bo moral znova izreči o obtožnici. V tej fazi, pred začetkom sojenja, je mogoč tudi dogovor s tožilstvom. Uskok je proti Sanaderju sredi septembra vložil tožbo tudi v primeru domnevnega prejetja desetih milijonov evrov podkupnine od madžarske naftne družbe Mol.

Sabor je danes potrdil odločitev mandatno-imunitetne komisije, ki je neodvisnemu poslancu Sanaderju odvzela poslansko imuniteto v omenjenih dveh primerih. Sabor mora namreč odločati o odvzemu mandata poslancem v vsakem posameznem primeru. Proti Sanaderju potekajo še štiri preiskave zaradi sumov korupcije ter zlorabe položaja in pooblastil.

G. V., K. S.
Prijavi napako
Komentarji
magdalenca
# 30.09.2011 ob 09:25
@burmi
O mojem "zgrešenen" razmišljanju bo seveda povedal čas. Pa se morda takrat zopet srečava v izmenjavi mnenj. Ali spremljaš politično sceno na HR? Pa ne samo Sanaderja.

Kadar se pojavi zapis o sojenjih in kriminalu kjerkoli v svetu, se nemudoma komentarji prenesejo na naša slovenska tla in se lajna mimo zapisanega članka.
tejo
# 30.09.2011 ob 08:05
Sodstvo in tožilstvo, si berete kako delajo to pri sosedih ??????????? BERITE SI !!!!!!!!!!! Vas pa verjetno vsi tajkunčki in podobni lopovi dobro podmazujejo da se nič ne zgodi a ne...
Dominator
# 30.09.2011 ob 07:54
Vojno dobičkarstvo, podkupnine, obtožnice ... Ivo ...

Mater, kot da bi Janševo zgodbo bral.
Jožeine
# 30.09.2011 ob 07:40
In kak je to sedaj smisel, če bo sojenje potekalo za zaprtimi vrati. A se bo dogovarjalo tako kot do sedaj?
burmi
# 30.09.2011 ob 09:12
Magdalenca, mislim da si malo zamešala. Sojenje je v Zagrebu ne v Ljubljani. Preden bo v Ljubljani prebrana obtožnica v zadevi Patria, bo Ivek že pravnomočno sedel .
magdalenca
# 30.09.2011 ob 08:57
Ker je na Hravškem pravni sistem krepko nedodelan in premalo učinkovit, kar je bilo tudi eno od pomembnih poglavij za pristop HR EU, pa kjub temu normam ustrezno dodelan, iz te moke ne bo veliko kruha.
Ivek ne bo preterano kaznovan (če bo), ker se za njim vije predolga kača vpletenih v nečedne posle.
Pol HDZ-a bi potemtakem moralo sedeti v Remetincu, pa še kakšen stranski udeleženec poleg.

Prevečkrat videni film B produkcije.
franzz
# 30.09.2011 ob 07:43
Me zanima, kdaj bodo pri nas ssedli Kresal, Golobič, Pečan, Zidar, Tovšak, Pavček,Cvikel, Kos,Karba...
KmečkaPamet
# 30.09.2011 ob 12:59
A tuki pa ni vprašanja če so Austrijci dokaze dobili na podlagi austrijskega in ne hrvaškega zakona?

hehe,kero farso delamo doma....strašijo o komunistih,fašistih in nacistih v ozadju si pa bašejo žepe.
starababa
# 30.09.2011 ob 08:20
kok je cortkan s sliki!!!! ...... čeprav ne bo več sonca vidu
franzz
# 30.09.2011 ob 08:22
Dominator Vojno dobičkarstvo, podkupnine, obtožnice ... Ivo ...

Mater, kot da bi Janševo zgodbo bral.


France Bevk je umrl 1970.
Kazalo