Primer ostre kazni skupini Pussy Riot odmeva po vsem svetu, ki zdaj čaka na potezo ruskega
Primer ostre kazni skupini Pussy Riot odmeva po vsem svetu, ki zdaj čaka na potezo ruskega "carja" Vladimirja Putina. Foto: EPA

"Njihove dejanske besede so pravzaprav bile: Naj gredo k vragu s pomilostitvijo," je povedal odvetnik Nikolaj Polozov, ki je obenem napovedal, da nameravajo pritožbo na petkovo obsodbo na sodišču vložiti takoj, ko bodo prejeli kopijo razsodbe.

Pankovska molitev proti Putinu
Moskovsko sodišče je v petek odločilo, da so članice skupine Pussy Riot - 24-letna Marija Aljohina, 23-letna Nadežda Tolokonikova in 29-letna Jekaterina Samucevič - zaradi spornega februarskega protesta krive huliganstva iz verskega sovraštva in jih obsodilo na dve leti zapora v delovnem taborišču.

Glasbenice so v osrednji moskovski katedrali Kristusa odrešenika izvedle "pankovsko molitev" proti Putinu in njegovi vladavini. Pesem je obsodila tesno podporo in sodelovanje Ruske pravoslavne cerkve s Putinom, ob tem pa so pankerice pozvale Devico Marijo, naj vrže Putina z oblasti. Celoten "performans" je trajal slabo minuto, ko so jih varnostniki ukrotili.

"Svetoskrunska in bogokletna dejanja"
Sodnica Marina Sirova je v obrazložitvi obsodbe izpostavila, da so dekleta privzdignila krila in da so vdrla v predel cerkve, kamor po pravoslavni doktrini ženske ne smejo. "Tolokonikova, Samucevičeva in Aljohina so zakrivile dejanje huliganstva, očitno kršitev javnega reda, s katerim so pokazale nespoštovanje do družbe. Dejanja deklet so bila svetoskrunska in bogokletna ter so kršila cerkvena pravila," je sporno obsodbo pojasnila sodnica.

Po obsodbi glasbenic se je tudi Ruska pravoslavna cerkev zavzela za usmiljenje do deklet in številni mediji so začeli namigovati, da bi jih novi-stari predsednik Putin najverjetneje skladno s predsedniškimi pooblastili izpustil, če bi prosile za pomilostitev.

Vlada: Podobna zakonodaja tudi drugje
Odločitev sodišča je tako v Rusiji kot drugje po svetu naletela na močno neodobravanje javnosti. Medtem ko Putinov predstavnik razsodbe še ni želel komentirati, pa je predstavnik ruskega zunanjega ministrstva Aleksander Lukaševič zatrdil, da petkova odločitev sodišča temelji na podobnih zakonih, kot veljajo tudi v tujini.

Po njegovih besedah podobna zakonodaja, kot so jo uporabili v primeru Pussy Riot, med drugim velja v Nemčiji. Nemški kazenski zakonik tako na primer predvideva tri leta zapora za vsakršno motenje verskega čaščenja ali razžalitev verske skupnosti, je dodal Lukaševič.

Obsodba ruskih pankeric in razdeljenost družbe
Obsodba ruskih pankeric in razdeljenost družbe