Bolgari se bodo že to nedeljo znova odpravili na volišča. Foto: Reuters
Bolgari se bodo že to nedeljo znova odpravili na volišča. Foto: Reuters

V nedeljskem prvem krogu volitev sta največ glasov zbrala kandidat Bolgarske socialistične stranke (BSP) Radev in trenutna predsednica parlamenta Šačeva, ki jo je predlagal desnosredinski GERB premierja Bojka Boriseva.

Nihče izmed 21 kandidatov ni zbral absolutne večine, vzporedne volitve pa so pokazale, da si je Radev pridobil približno 25 odstotkov glasov, Šačeva pa 22 odstotkov. Do torka zvečer morajo objaviti tudi uradne izide. Drugi krog volitev bo na vrsti že naslednjo nedeljo, 13. novembra.

Premier Borisov je pred začetkom volitev napovedal predčasne parlamentarne volitve, če Šačeva ne bo zasedla prvega mesta v prvem krogu predsedniških volitev, kar pa je zdaj popravil. "Za zdaj še nismo izgubili," je dejal Borisov.

Šačeva bo v primeru zmage prva bolgarska predsednica. Če bo izvoljena, namerava nadaljevati prozahodno politiko sedanjega predsednika Rosena Plevnelieva. Danes je pozvala mlade in volivce iz srednjega razreda, naj v drugem krogu ne podprejo Radeva, ki ga je označila za rdečega generala. V izjavi za medije pa je izpostavila, da je v igri prihodnost Bolgarije.

Proruska usmerjenost Radeva
Radev na drugi strani zagovarja prorusko usmerjenost stranke BSP. Že med volilno kampanjo je dejal, da se bo zavzemal za odpravo evropskih sankcij proti Rusiji. Po prvih rezultatih je bil prepričan, da si državljani želijo več varnosti in učinkovito delujočih institucij. "Ne bom dopustil, da postane Bolgarija begunski geto Evrope," je še dodal.

Če bi prišlo do novih parlamentarnih volitev, bi lahko to pomenilo nove politične nemire v državi. S svojim drugim mandatom je Borisov v državo prinesel nekaj stabilnosti, ki je niso poznali pred letom 2014, ko so se vrstili množični protesti in volitve.