SDF v sestavi arabskih in kurdskih borcev je rusko letalstvo obtožil napada na njihove borce. Foto: Reuters
SDF v sestavi arabskih in kurdskih borcev je rusko letalstvo obtožil napada na njihove borce. Foto: Reuters

Ministrstvo je v izjavi sporočilo, da so edini cilj ruskega letalstva skrajneži samooklicane Islamske države, poroča BBC. Dodali so, da so ZDA o svoji operaciji predhodno obvestili.

"Da bi se izognili nepotrebnemu zaostrovanju, so poveljniki ruskih sil v Siriji uporabili obstoječi komunikacijski kanal, prek katerega so Američane obvestili o svoji nameri," je dejal tiskovni predstavnik ministrstva general Igor Konašenkov.

SDF je v soboto sporočil, da je bilo v letalskih napadih ruskih in sirskih sil ranjenih šest njenih pripadnikov. Poročilo SDF-ja je potrdilo tudi ameriško obrambno ministrstvo.

Deir Ezor zadnja pokrajina pod IS-jem
Deir Ezor je še zadnja pokrajina Sirije pod nadzorom IS-ja. Septembra je sirska vlada oznanila, da so zlomili odpor IS-ja v istoimenski prestolnici pokrajine. SDF se medtem pomika proti mestu Deir Ezor, a vanj naj ne bi nameraval vstopiti.

Sirske vladne sile so sicer 5. septembra prekinile večletno obleganje severnega dela mesta Deir Ezor, SDF pa trenutno oblega mesto Raka, de facto prestolnico islamskega kalifata.

V sirski državljanski vojni je od marca 2011 umrlo več kot 330.000 ljudi.