Oblasti so na protestih prijele več kot 500 ljudi. Foto: EPA
Oblasti so na protestih prijele več kot 500 ljudi. Foto: EPA

Med ponedeljkovimi množičnimi protesti, ki jih je opozicija pripravila na osrednjem moskovskem Puškinovem trgu, so ruske oblasti aretirale okoli 250 ljudi, med njimi znanega blogerja in borca proti korupciji Alekseja Navalnija, vodjo skrajne levice Sergeja Udalcova in vidnega člana opozicije Iljo Jašina, ki so jih medtem že izpustili.

Čestitkam svetovnih politikov ob izvolitvi Putina za novega predsednika Rusije se je pridružil slovenski predsednik Danilo Türk. Ob tem je novemu ruskemu predsedniku zaželel veliko uspehov pri opravljanju te odgovorne funkcije. "Naj izkoristim to priložnost, da izrazim zadovoljstvo s partnerskimi odnosi med najinima državama in zahvalo za vaš dosedanji prispevek k temu. Veselim se sodelovanja z vami v prizadevanjih za še tesnejše odnose med državama in za konstruktivno sodelovanje pri obravnavi svetovnih izzivov," je v čestitki zapisal Türk.

Navalni in Udalcov sta bila bila ovadena zaradi administrativnih prekrškov, za kar bosta najverjetneje plačala 2.000 rubljev (55 evrov) globe, Jašinu pa grozi 15-dnevna zaporna kazen zaradi neupoštevanja pravil za organizacijo zborovanj.

V ponedeljek se je v Moskvi zbralo okoli 20.000 protestnikov, Putinovi nasprotniki pa so se udeležili tudi shoda v Sankt Peterburgu, kjer je policija prijela okoli 300 ljudi.

Protesti so se začeli po potrditvi pričakovane zmage Putina na predsedniških volitvah in s tem vrnitve v Kremelj. Opozicija je prepričana, da volitve niso bile svobodne in poštene. Nepravilnosti na volitvah so potrdili tudi mednarodni opazovalci.

Na nedeljskih volitvah je Putin zbral 63,75 odstotka glasov, za njim pa se je s 17,19 odstotka glasov uvrstil vodja komunistov Genadij Zjuganov, ki sicer izidov volitev ne priznava.