Začenja se nova doba Vladimirja Putina. Foto: Reuters
Začenja se nova doba Vladimirja Putina. Foto: Reuters
Putinovi podporniki že slavijo v središču Moskve. Foto: Reuters
Poleg Putina so se za predsedniški stolček potegovali še Genadij Zjuganov, Vladimir Žirinovski, Mihail Prohorov in Sergej Mironov. Foto: EPA
Poraženec Zjuganov je volitve že označil za nepoštene. Foto: Reuters
Vladimir Putin
Stalin je uradno vladal od leta 1941 do smrti leta 1953. Položaj generalnega sekretarja sovjetske partije je zasedal že od leta 1922. Putin je na predsedniškem položaju že oddelal osem let, na premierskem pa štiri. Spremembe ustave mu omogočajo, da v Kremlju ostane celo do leta 2024. Foto: EPA
Mihail Prohorov
Milijarder in kandidat Mihail Prohorov na volišču v Krasnojarsku. Foto: BoBo
Putin prepričljivo

Kot kažejo izidi, ki jih je po preštetju glasovnic s 30 odstotka volišč objavila osrednja volilna komisija, je Putina podprlo 63,4 odstotka volivcev. Na drugem mestu je komunist Genadij Zjuganov s 17,25 odstotka glasov.
Vodjo liberalnodemokratske stranke Vladimirja Žirinovskega je glede na prve izide podprlo osem odstotkov ruskih volivcev, multimilijarderja Mihaila Prohorova 7,2 odstotka, nekdanji predsednik stranke Pravična Rusija Sergej Mironov pa je prejel 3,7 odstotka glasov.
Vzporedne volitve, ki jih je opravil ruski inštitut VCIOM, medtem kažejo, da je Putin prejel 58,3 odstotka glasov. Tudi vrstni red preostalih kandidatov je na vzporednih volitvah enak kot glede na prve izide. Na drugem mestu je tako Zjuganov s 17,7 odstotka glasov, sledi mu Prohorov z 9,2 odstotka glasov, četrti je Žirinovski z 8,5 odstotka, na repu pa je Mironov s 4,8 odstotka glasov.
Analitiki so vseskozi poudarjali, da nobeden izmed protikandidatov dejansko ni pravi Putinov tekmec. Predstavnikom opozicije pa se tudi tokrat ni uspelo prebiti skozi "birokratsko sito".
Volilna komisija je tudi že sporočila prve podatke o volilni udeležbi. Ta je do 18. ure po moskovskem času (15. ure po srednjeevropskem času) znašala 56,3 odstotka.
Že prve kritike volitev
Zjuganov je volitve že označil na "nepoštene, absolutno nepravične in prezira vredne", opozicijski voditelj Vladimir Rižkov pa je ocenil, da "niso bile legitimne na noben način".

Vodja Putinove volilne kampanje Sergej Govorjukin je dejal, da je bilo že vnaprej jasno, da bo Putin zmagal. "Ne bo drugega kroga," je poudaril.
Putin je dve uri po razglasitvi prvih izidov pred 100.000 privrženci, ki so se zbrali v središču Moskve, razglasil zmago. Kot je poudaril, so bile "odprte in poštene volitve" preizkus neodvisnosti in zrelosti Rusije. "Zmagali smo! Slava Rusiji," je zbranim na trgu Manež pred Kremljem sporočil Putin. "Obljubil sem, da bomo zmagali in smo zmagali." Po njegovih besedah so Rusi danes pokazali, da so poskusi uničenja države obsojeni na propad. Pri tem je namignil na množične demonstracije opozicije v zadnjih mesecih.

Na zborovanju je nastopil tudi zdajšnji predsednik Dmitrij Medvedjev, ki mu bo Putin po napovedih zaupal položaj premierja. "To zmago potrebuje vsa država," je poudaril.
Nekateri udeleženci zborovanja v podporo Putinu pa so priznali, da so jim oblasti ali njihova podjetja zagrozili s kaznijo, če ne bodo prišli na praznovanje Putinove zmage.
V Moskvi veljajo močno poostreni varnostni ukrepi, po navedbah oblasti je v prestolnici nameščenih okoli 36.500 vojakov in policistov. Njihov namen naj bi bil "zagotavljati red in mir".
Maratonske volitve
Maratonske volitve v največji državi na svetu, ki se razteza v devetih časovnih pasovih, so se začele v soboto ob 21. uri po srednjeevropskem času na skrajnem vzhodu Rusije. Zadnja volišča so se zaprla 21 ur pozneje, danes ob 18. uri po srednjeevropskem času, v eksklavi Kaliningrad.
Potem ko je nekaj ur po odprtju volišč neodvisna skupina v Moskvi že prejela tisoč pritožb zaradi nepravilnosti na volitvah po državi, je več deset tisoč prostovoljnih opazovalcev na spletu že objavilo številne dokaze prekrškov in goljufij, čeprav so ruske volilne oblasti že zanikale, da se pojavljajo večje nepravilnosti.

Preberite tudi pogovor z RTV-jevim dopisnikom iz Moskve Andrejem Stoparjem:
Zakaj Rusija potrebuje Putina?

Po navedbah skupne spletne strani prostovoljnih opazovalcev volitev control2012.ru so v Moskvi zaznali okoli 2.700 nepravilnosti, dokazi o številnih nepravilnostih in organiziranem večkratnem glasovanju pa so preplavili tudi Twitter.
Na spletni strani Youtube je bil objavljen posnetek, posnet s spletno kamero na enem od volišč v ruski kavkaški republiki Dagestan, na katerem je jasno videti, kako več minut v dve prozorni volilni skrinjici brez prestanka nekdo vstavlja na desetine glasovnic. Ruska volilna komisija je že napovedala, da bo razveljavila rezultate s tega volišča.

Večkratno oddajanje glasov je v Rusiji precej pogosto. Pri tem volivci poleg svojih uporabijo tudi dokumente tistih, ki na volitve ne gredo in na različnih voliščih prejmejo volilne lističe od podkupljenih predstavnikov volilnih oblasti. Opazovalci volitev so na spletu med drugim objavili fotografije in registrske tablice avtobusov, ki so na volišča pripeljali večje število ljudi, potem pa so jih odpeljali do naslednjih volišč.

Portret današnje Moskve v oddaji Mednarodna obzorja Televizije Slovenija. V ponedeljek pa vas vabimo, da prisluhnete povolilnemu Studiu ob 17.00 na prvem programu našega radia.

Na spletni strani ruske Komunistične stranke so poročali, da na skrajnem vzhodu države ljudje za okoli 30 ameriških dolarjev svoj glas oddajajo za Putina. Poleg avtobusov, s katerimi naj bi na volišča organizirano peljali Putinove volivce, so med nepravilnostmi tudi vprašljivi volilni seznam in nedelujoče spletne kamere.
V Moskvi je svoj glas oddal zdajšnji predsednik Dmitrij Medvedjev, za katerega je Putin napovedal, da ga bo imenoval za premierja; v Moskvi je glasoval tudi Putin. Z njim je na volišče prišla tudi žena Ljudmila, ki se le redko pojavlja v javnosti. "Vstal sem, telovadil in prišel sem. Upam, da bo visoka volilna udeležba," je dejal Putin ob oddaji glasu.
Femen so se znova razgalile
Le malo po Putinovem glasovanju pa so se pred istim voliščem pojavile ukrajinske aktivistke feminističnega gibanja Femen in v protest proti Putinovemu ponovnemu potegovanju za položaj predsednika države razgalile svoja oprsja. Pri tem so vzklikale: "Putin je tat" in poskušale odnesti volilno skrinjico z njegovim volilnim lističem. Aktivistke, ki so imele na prsih napisane slogane "Kradem za Putina" in "Podgane iz Kremlja", je aretirala policija.
Vrnitev po štirih letih
Putin, nekdanji tajni agent, ki je bil ruski predsednik že med letoma 2000 in 2008, se bo tako po štirih letih na položaju premierja znova vrnil v Kremelj. Nedavne spremembe ustave so predsedniški mandat podaljšale s štirih na šest let, kar ob možnosti dveh zaporednih mandatov v teoriji pomeni, da bi Putin lahko na čelu Rusije ostal do leta 2024.

Na predsedniški stolček se vrača ob množičnih demonstracijah opozicije, ki zaradi volilnih prevar na parlamentarnih volitvah potekajo že od decembra lani in se bodo po napovedih nadaljevale danes že takoj po koncu volitev in v ponedeljek. Poznavalci opozarjajo, da so ti protesti v Rusiji najbolj množični po letu 1991 in menijo, da lahko Putin v Kremlju pričakuje zahteven mandat, med katerim bo najverjetneje moral nekoliko popustiti opoziciji in se približati volivcem.
Da bi odvrnil obtožbe o volilnih prevarah, je Putin sicer ukazal, da so na vseh voliščih, ki jih je več kot 90.000, postavili spletne kamere. Skupno naj bi jih bilo okoli 180.000, vendar pa vsi posnetki niso kakovostni, prihaja do prekinitev in drugih motenj, tako da bi težko govorili o dejanski možnosti nadzora poteka glasovanja na voliščih.

Ali so kamere prispevale k poštenim volitvam, še ni mogoče oceniti, so pa pred začetkom volitev že poskrbele za zabavo Rusov, saj so pokazale marsikaj, kar bi lahko ostalo skrito. Volišča so v javnih prostorih - šolah, vaških klubih, občinskih poslopjih. Tako so se v Rusiji zabavali nad posnetki, v katerih je na enem videti kako se, sicer oblečen, zaljubljeni par objema na mizi, na drugem poteka plesna zabava, na tretjem pa praznovanje, na četrtem pa pretep otrok v šoli.

Putin prepričljivo