S. in J. Amerika
Buenos Aires
Protestniki in protestnice v Buenos Airesu člane senata pozivajo, naj uveljavijo zakonodajo, ki dovoljuje splav v prvih 14 tednih nosečnosti. Foto: Reuters
Buenos Aires
Zelena barva je postala simbol gibanja za pravico do splava. Foto: Reuters
Buenos Aires
Senatorji so začeli razpravo pred glasovanjem. Glede na dozdajšnje izjave senatorjev je bolj verjetno, da bodo zakon zavrgli, saj mu domnevno nasprotuje kar 38 od 72 senatorjev. Foto: Reuters
Buenos Aires
Aktivistke so si na enem izmed protestov nadele kostume, ki posnemajo oprave protagonistk v seriji Deklina zgodba. Foto: Reuters

Dodaj v

Argentinski senat pred odločilnim glasovanjem za pravico do splava

Množični protesti podpornikov pravice žensk
8. avgust 2018 ob 20:56
Buenos Aires - MMC RTV SLO, STA

Argentinski senat je začel prelomno razpravo o zakonu za legalizacijo umetne prekinitve nosečnosti. Pred senatom se je zbralo več tisoč podpornikov te pravice žensk.

Tako kot v večini latinskoameriških držav je tudi v Argentini splav prepovedan. Dovoljen je le v primeru posilstva ali ko sta ogrožena življenje ali zdravje matere.

Predlagani zakon legalizira umetno prekinitev nosečnosti v prvih 14 tednih nosečnosti in po tem obdobju v primerih poškodb fetusa, zaradi katerih otrok ne bi mogel preživeti zunaj maternice. Predlog zakona je spodnji dom parlamenta potrdil junija.

Glede na dozdajšnje izjave senatorjev je bolj verjetno, da bodo zakon zavrgli, saj mu domnevno nasprotuje kar 38 od 72 senatorjev, poročajo tuje tiskovne agencije. Ena izmed možnosti je tudi, da bo senat dopolnil zakon, ki bi se nato vrnil v razpravo in glasovanje v spodnji dom.

Senatorji bodo o zakonu predvidoma glasovali v četrtek zjutraj po krajevnem času. Argentinski predsednik Mauricio Macri je pozval senat k demokratični razpravi, ne glede na rezultat, čeprav sam zagovarja "življenje".

Debata o splavu razdelila Argentince
Razprava o legalizaciji pravice do splava je razdelila argentinsko družbo. Glede na raziskavo tehnične fakultete na univerzi v Buenos Airesu legalizacijo splava podpira 60 odstotkov Argentincev, med njimi so predvsem mladi, poroča Al Džazira.

Čeprav je bila Argentina prva latinskoameriška država, ki je leta 2010 uzakonila poroke istospolnih partnerjev, ostaja pod močnim vplivom Katoliške cerkve in rojaka papeža Frančiška, ki je bil prej nadškof Buenos Airesa. Frančišek je med drugim dejal, da je namerna prekinitev nosečnosti ostudna, primerjal jo je z nacizmom, piše francoska tiskovna agencija AFP.

Protestniki pozivajo oblasti
Protestniki argentinske oblasti pozivajo, naj uzakonijo pravico žensk do splava. Nekatere argentinske protestnice so si med protesti nadele oprave, podobne tistim iz televizijske serije po istoimenski knjigi Deklina zgodba. Avtorica knjige Margaret Atwood je navdih za zgodbo delno namreč črpala tudi v argentinski zgodovini, ko je vojaška oblast med letoma 1976 in 1983 ugrabila in umorila 30.000 ljudi. Noseče ženske so pustili žive vse do poroda, nato pa jih prav tako usmrtili, poroča Guardian.

Tudi Atwoodova se je junija pridružila protestom in podpredsednico Gabi Michetti pozvala, naj argentinskim ženskam dajo možnost odločanja. Podpredsednica je nekaj dni zatem odgovorila, da bi sama prepovedala splav tudi v primeru posilstva. "Otroka lahko še vedno daste v posvojitev in nobene škode ni storjene," je po poročanju Guardiana dejala za argentinski časopis La Nación.

Pol milijona neregistriranih splavov
Po podatkih ministrstva za zdravje je bilo 43 od 245 smrti nosečnic v letu 2016 v Argentini posledica splava. Nevladne organizacije medtem opozarjajo, da vsako leto v državi izvedejo 500.000 neregistriranih splavov.

V Latinski Ameriki je splav dovoljen v Urugvaju, na Kubi in v mehiški prestolnici Ciudadu de Mexicu. V skoraj vseh državah je dovoljen v primeru posilstva ali ogroženosti življenja matere. Popolnoma pa je prepovedan v srednjeameriških državah Salvador, Honduras in Nikaragva. Na svetu je sicer okoli 20 držav, kjer je umetna prekinitev nosečnosti popolnoma prepovedana, med njimi je kot edina članica Evropske unije tudi Malta.

J. R.
Prijavi napako
Komentarji
robantus
# 08.08.2018 ob 22:13
Nobena ženska ne naredi splava zato, ker ji je všeč. Si niti ne predstavljam kakšne frustracije in tegobe jim gredo po glavi pred odločitvijo. Sicer nasprotujem splavu kar tako malo, ker ni bila kontracepcija na dosegu roke, ampak vsaka ženska zase ve, kaj je najboljše.
luna med oblaki
# 08.08.2018 ob 22:11
Splav je bil do sedaj v Argentini prepovedan. Toda, kaj so pridobili s tem, če vsako leto opravijo 500.000 neregistriranih splavov in če se rodi na tisoče nezaželenih otrok, ki končajo na ulici, v raznih tolpah.
Miselnost ljudi je tista, ki bi jo morali spremeniti.
Antikrist
# 08.08.2018 ob 21:33
Splav je človekova pravica! Vsak ima pravico odločati o svojem telesu in o tistem, kar je v njem! Lastnik telesa je vsak posameznik in ne država ali pa kakšne verske skupnosti.
krucyfix
# 08.08.2018 ob 23:56
Smešno je da prepoved splava najbolj goreče zagovarjajo tisti, ki otroke iz nežegnanih zvez označujejo za "pankrte" in so jih v časih ko so imeli večji vpliv pošiljali k kakšnim sestram magdalenkam.
KovacevaKobila
# 08.08.2018 ob 23:21
Prepovedovanje splava ... oz. ko si po eni strani jemlješ pravico, da se vtikaš v tuja življenja, hkrati pa nočeš prevzeti odgovornosti za posledice tvojega vtikanja.

Če si že - iz nekega čudnega razloga - prepričan, da imaš pravico urejati življenja drugih ljudi, potem imej vsaj toliko dostojnosti, da otrokom, ki so se rodili zaradi tvojih prepričanj, plačuješ hrano, oblačila, šolanje itn.

Spoštuj življenje z dejanji, ne le z besedičenjem.
Bonsaj
# 08.08.2018 ob 21:48
Da se v 21 stoletju se še vedno najdejo države, ki prepovedujejo splav ... Seveda gre v veliki večini primerov za gospodarsko nerazvite države. Kjer ni razvoja pač vladajo zakoni izpred 2000 let.
ogenj
# 09.08.2018 ob 05:33
prizemljan @

Hipokratova prisega tu nima nobene veze! Ne nakladaj bedarij. V času Hipokrata še žal sploh niso poznali humanega splava!
Skippy
# 09.08.2018 ob 07:22
Me veseli, da še obstajajo države, ki ne sledijo slepo vsemu, kar se dogaja v ZDA.

Slovenija gre žal v nasprotno smer - vse, kar postane problem ZDA, mora biti tudi naš problem, četudi neko zadevo uspešno urejamo že desetletja.
Skippy
# 09.08.2018 ob 07:24
Smešno je da prepoved splava najbolj goreče zagovarjajo tisti, ki otroke iz nežegnanih zvez označujejo za "pankrte"

... in tisti, ki so proti enakovredni finančni obravnavi pri šolanju vseh otrok.
Flagellum Dei
# 09.08.2018 ob 06:06
"Smešno je da prepoved splava najbolj goreče zagovarjajo tisti, ki otroke iz nežegnanih zvez označujejo za "pankrte" in so jih v časih ko so imeli večji vpliv pošiljali k kakšnim sestram magdalenkam."

Bolj smešno je, da tisti ki bi morijo še nerojene otroke se zgražajo nad čimerkoli.
Flagellum Dei
# 09.08.2018 ob 06:04
"Prepovedovanje splava ... oz. ko si po eni strani jemlješ pravico, da se vtikaš v tuja življenja, hkrati pa nočeš prevzeti odgovornosti za posledice tvojega vtikanja."

Zagovarjanje splava.. oz. ko si po eni strani jemlješ pravico do umora drugega življenja hkrati pa nočeš prevzeti odgovornosti za tvoja dejanja.
psychocandy7
# 09.08.2018 ob 02:27
malo off topic, a vseeno: veliko produktivneje kot prepovedovati splav bi bilo prizadevati si za tako dobre razmere, da ženske sploh ne bi bile v dilemi, obdržati otroka ali ne. pa izboljševati izobrazbo, omogočiti dostop do kontracepcije... prepoved splava pa ne reši čisto nič.
od nelegalnih, mazaških posegov, stisk žensk, do življenja v še večji bedi.
kot rimokatolik- prakticirajoč sem proti prepovedi splava
pejtevennazrak
# 09.08.2018 ob 00:06
Načeloma se kar strinjam z @robantus, ampak obenem smo se tudi naučili iz Gadafijev in ostalih primerov, da se v tuje zakone ni pametno "po zahodnjaško in v imenu napredka" vtikati. Argentinci naj se torej odločijo po svoje. Katerakoli njihova odločitev bo v mojih očeh zanje pravilna.
prizemljen
# 09.08.2018 ob 00:22
Bo vsaj tudi pravica do ugovora vesti?
prizemljen
# 09.08.2018 ob 00:26
Sicer pa vsem svetujem v branje Hipokratovo prisego.
Nimrod no.1
# 08.08.2018 ob 21:52
Vsak ima pravico odločati o svojem telesu

Samoumor?
robantus
# 08.08.2018 ob 22:39
Da ne bo pomote Nimrod, taki bi privoščil otroka, da jo v red spravi.
Ramus
# 08.08.2018 ob 21:53
Nihče nima pravice vzeti življenja otroku, tudi lastna mati ne.
Nimrod no.1
# 08.08.2018 ob 21:56
Brez veze debata...

Pomembno je, da ima ženska možnost za kariero. Materinstvo je že tako passe.
Nimrod no.1
# 08.08.2018 ob 22:20
Nobena ženska ne naredi splava zato, ker ji je všeč.

Ti to iz izkušenj ali pač po občutku.

Ni odgovornosti, ne ko gre v posteljo, ne ko razreši ‘problem’.

Seveda obžaluje in eno in drugo.
tanja-bor
# 08.08.2018 ob 21:57
Splav je zlo.
Kazalo