Kanada je na ameriške carine na jeklo in aluminij odgovorila s carinami predvsem na ti dve industriji. Foto: Reuters
Kanada je na ameriške carine na jeklo in aluminij odgovorila s carinami predvsem na ti dve industriji. Foto: Reuters
Chrystia Freeland
Kanadska zunanja ministrica Chrystia Freeland je - obkrožena z delavci - napovedala državne subvencije za industriji jekla in aluminija. Foto: Reuters

"Kanada nima druge možnosti, kot da udari nazaj z recipročnim, dolar za dolar odzivom," je sporočila kanadska zunanja ministrica Chrystia Freeland, obkrožena z delavci v jeklarskem proizvodnem obratu.

Kanadski ukrep je odziv na ameriške carine na jeklo in aluminij. Kanadske carine bodo 1. julija začele veljati za 250 proizvodov, predvsem za ameriško jeklo in aluminij, ob tem pa še javorjev sirup, viski, sok, toaletni papir, jogurt in kečap, poroča Deutsche Welle. Večina izdelkov bo ocarinjena z 10- ali 25-odstotno stopnjo.

Veliko ameriškega blaga je bilo izbranega za politični udarec proti republikanskim državam in kongresnim okrožjem pred novembrskimi volitvami v ZDA. Freelandova je ob tem poudarila, da ni razloga po zaostrovanju trgovinskega spora od Trumpove administracije, Kanada pa se zaradi ameriških kršitev pravil Svetovne trgovinske organizacije (WTO) in Severnoameriškega prostotrgovinskega sporazuma (Nafta) ne bo umaknila od svojih carin.

Vlada je ob tem napovedala tudi 1,5 milijarde dolarjev subvencij za domači industriji jekla in aluminija.

General Motors svari pred carinami na avtomobile
Mehika, Evropska unija in Kanada medtem čakajo, ali bo Trump uresničil grožnje o obdavčitvi avtomobilske industrije z omenjenih območij. Eden izmed treh največjih ameriških proizvajalcev avtomobilov General Motors Co je posvaril, da bi carine na uvožena vozila pomenile manj delovnih mest v domači industriji.

Ameriški finančni minister Steven Mnuchin je ob robu dogajanja zanikal navedbe, da naj bi predsednik Donald Trump nameraval ZDA povleči iz WTO-ja.