Potem ko je prebral poročilo, je vodja senatnega odbora za pravosodje Charles Grassley dejal, da
Potem ko je prebral poročilo, je vodja senatnega odbora za pravosodje Charles Grassley dejal, da "v njem ni ničesar, česar še ne bi vedeli". Foto: Reuters
Pred kongresom se nadaljujejo protesti nasprotnikov izvolitev Kavanaugha. Foto: Reuters

Demokratski senatorji vztrajajo, da je poročilo nepopolno, republikanci pa trdijo, da poročilo ne potrjuje obtožb o spolnem napadu, vodja senatnega odbora za pravosodje Charles Grassley je dejal, da v poročilu ni ničesar, kar še ne bi bilo znano.

Le ena kopija za 100 senatorjev
Poročilo vsebuje povzetke intervjujev, ki so jih izvedli preiskovalci FBI-ja. Kot poroča BBC, naj bi bilo intervjuvanih devet ljudi, med katerimi pa ni ne Kavanaugha ne Christine Blasey Ford, ženske, ki ga je prva obtožila spolnega napada. Poročilo obstaja zgolj v tiskani obliki, obstaja le ena kopija poročila za vseh 100 senatorjev, hranijo pa ga v zavarovani sobi v kleti Kapitola, imenovani Skif (ime je angleška okrajšava za Sensitive Compartmented Information Facility). Senatorjem je bilo naročeno, naj ne razkrivajo vsebine poročila, toda nekateri so že začeli, še poroča BBC. Senator Bob Corker je sporočil, da je poročilo dolgo 46 strani, senatorka Dianne Feinstein ga je označila za "nepopolno preiskavo", pri čemer "je najpomenljivejši del poročila tisti, ki ga v njem ni".

Glasovanje o Kavanaughu je predvideno za soboto. Ameriško vrhovno sodišče ima devet članov, imenovanje Kavanaugha pa bi večino v sodišču prevesilo na stran konservativcev. V senatu imajo republikanci sicer 51 glasov, demokrati pa 49. Kot poroča BBC, sta dva republikanska senatorja, ki sta izrazila zadržke in bi lahko tehtnico prevesila na drugo stran, po prebranem poročilu dejala, da je po njuni oceni temeljito, nista pa se izrekla o tem, ali bosta podprla Kavanaugha.

Republikanci demokratom očitajo, da zavlačujejo s postopkom imenovanja, ker želijo pred novembrskimi delnimi volitvami pridobiti čim več političnih točk.