Policija je po napadu okrepila nadzor v mestu. Foto: EPA
Policija je po napadu okrepila nadzor v mestu. Foto: EPA
Carigrad
Turčija se trenutno sooča z več varnostnimi grožnjami. Foto: EPA

Samomorilska napadalka je vkorakala na policijsko postajo v okrožju Sultanahmet in nato sprožila eksplozivno sredstvo. Policija je takoj zaprla ulice okoli policijske postaje in zaustavila promet.

Po besedah guvernerja carigrajskega okoliša Vasipa Sahina je napadalka ob vstopu v poslopje policije v angleščini povedala, da je izgubila denarnico, nato pa se je razstrelila. Njena narodnost in identiteta še nista znani.

V napadu sta bila en policist huje, drugi pa lažje ranjen. Prvi je pozneje zaradi poškodb umrl.

Odgovornosti za napad ni prevzela še nobena skupina, vendar se je ta zgodil le teden dni po napadu na policiste v Carigradu, ki so varovali urad predsednika vlade.

Napad levičarskih skrajnežev
Pri napadu prejšnji teden je odgovornost prevzela skrajna levičarska skupina Revolucionarna ljudska osvobodilna stranka (DHKP-C), ki stoji tudi za lanskim samomorilskim napadom na ameriško veleposlaništvo kot tudi za napadi policijske postaje v preteklem letu.

Turški premier Ahmet Davutoglu je po napadu dejal, da še ni jasno, kdo stoji za tokratnim napadom in ali je povezan s kakšno konkretno skupino. Premier je ob tem ukazal temeljito preiskavo napada.

V zgodovinskem okrožju Sultanahmet sta eni največjih carigrajski znamenitosti - Modra mošeja in Hagija Sofija, ki ju vsakodnevno obišče množica turistov.