Napadi talibanov so v zadnjem času znova pogosti. Foto: Reuters
Napadi talibanov so v zadnjem času znova pogosti. Foto: Reuters

Kot poroča francoska tiskovna agencija AFP, se je krvavi napad zgodilo ravno v času, ko so na sodišče prihajali sodniki in stranke. Med žrtvami eksplozije sta tudi dva policista. Kot je sporočil načelnik policije v okrožju Čarsada, je bil eden od teh dveh ubit, ko je poskušal napadalcu preprečiti, da bi se razstrelil, navaja Slovenska tiskovna agencija. Napadalec naj bi skušal vstopiti v sodišče, a se je nato razstrelil pred poslopjem. Iz bolnišnice so sporočili, da so bile ubite dve ženski in ena deklica, piše Al Džazira. Med ranjenimi je najmanj šest ljudi v kritičnem stanju.

Al Džazira poroča, da je odgovornost za napad prevzela pakistanska veja talibanov Tahrik-e-Taliban. Razstrelitev samomorilskega napadalca naj bi pomenila maščevanje za Mumtaza Kadrija, ki so ga pred dnevi usmrtili zaradi umora guvernerja Salmana Tasirja, liberalnega guvernerja pokrajine Pandžab. Kadri je bil njegov telesni stražar, Tasirja, ki se je zavzemal za milejšo zakonodajo o bogoskrunstvu, pa je umoril leta 2011.

Napadi talibanov v zadnjem času spet pogosti
Šabkadar je približno 30 kilometrov oddaljen od Čarsade, kjer so skrajneži pred dobrim mesecem napadli univerzo. Tedaj je bilo ubitih 21 ljudi. Nedaleč stran je tudi Pešavar, kjer je bilo lani na vojaški šoli v napadu pakistanskih talibanov ubitih kar 148 ljudi, od tega 132 šolarjev in dijakov. Pokrajina Kiber Pakunkva velja za trdnjavo pakistanskih talibanov. Pakistanska vojska je po napadu na šolo izvedla obširno ofenzivo, število terorističnih napadov je v letu 2015 strmo upadlo, a v zadnjem času so talibani sprožili novo serijo morilskih napadov.