Ženske v Savdski Arabiji so drugorazredni državljani. Foto: EPA
Ženske v Savdski Arabiji so drugorazredni državljani. Foto: EPA

Savdsko ministrstvo za izobraževanje, ki je izdalo dovoljenje za dekliško športno vzgojo na zasebnih šolah, ob tem sicer zahteva, da morajo dekleta pri športnih dejavnostih na ustreznih lokacijah nositi "primerno zakrivajoča oblačila".

Ker je večina šol v kraljevini v državnih rokah, se bo lahko s športom na šolah ukvarjala le peščica šolark.

Ministrstvo pojasnjuje, da določene zasebne šole že omogočajo športne dejavnosti za dekleta, vendar tega doslej niso urejala nobena pravila. Z novim odlokom je dovoljeno, da zasebne šole uvedejo pravila za reguliranje športnih dejavnosti.

Problematika žensk v športu je znova prišla v ospredje pred lanskimi poletnimi olimpijskimi igrami v Londonu, ko je na koncu Savdska Arabija le klonila pod pritiski in na igre prvič doslej poslala ženske športnice. Dve savdski športnici sta nastopili v prirejenih oblačilih v skladu z olimpijskimi pravili.

Savdske oblasti v športu orjejo ledino odpravljanja neenakosti v konservativni muslimanski kraljevini, saj ženske še zmeraj ne smejo voziti motornih vozil, medtem ko morajo biti v javnosti vedno pokrite in v spremstvu moškega sorodnika. Da je vse v skladu s strogimi šeriatskimi zakoni, spremlja verska policija.