Ženske so v strogi islamski monarhiji drugorazredne državljanke. Foto: EPA
Ženske so v strogi islamski monarhiji drugorazredne državljanke. Foto: EPA
Savdska Arabija
Savdijke živijo v izrazito patriarhalni družbi. Foto: EPA

Po poročanju dnevnika Al Vatan bodo posebni odbor ustanovili, da bi naredili konec "kaosu" na področju delovanja ženskih športnih klubov, ki do zdaj ni bilo regulirano.

Udejstvovanje žensk v športu je bilo namreč še pred kratkim nekaj nepojmljivega v državi, ki ji vlada kraljeva družina ob močni podpori konservativnih islamskih klerikov.

"Naloga odbora bo oblikovanje sistema za te klube," je zapisal časopis, ki je v lasti člana kraljeve družine. Kleriki v monarhiji so se dolgo upirali ideji, da bi se ženske športno udejstvovale ali se udeleževale telovadbe, zato so ženske telovadnice preoblikovali v drage "zdravstvene domove".

Član vrhovnega verskega odbora je leta 2009 šel celo tako daleč, da je dekletom odsvetoval športno udejstvovanje, saj se jim lahko po njegovih besedah pri tem pretrga deviška kožica in izgubijo nedolžnost. V državnih šolah je tako prepovedana telovadba za ženske, medtem ko zasebne šole ponujajo športne dejavnosti.

Olimpijske igre in vozniško dovoljenje oddaljene sanje
Vodstvo savdske mladinske organizacije regulira samo moške športne klube in je nedavno sporočilo, da ne bo spodbujalo sodelovanje savdskih športnic na olimpijskih igrah v Londonu letos poleti.

Organizacija za človekove pravice Human Rights Watch je zato že pozvala Mednarodni olimpijski komite (MOK), naj Savdski Arabiji prepove udeležbo v Londonu, če Riad ne bo prijavil tudi športnic.

Edina namestnica ministra Nura Al Fajez je že odpisala HRW-ju, da ne načrtujejo, da bi uvedli telovadbo za ženske v državnih šolah.

Savdsko monarhijo je na olimpijskih igrah mladih leta 2010 v Singapurju sicer predstavljala jahalka Dalma Malhas, toda brez uradne podpore in priznanja.

Udeležba na olimpijskih igrah seveda ni glavna skrb Savdijk, ki se spoprijemajo s številnimi drugimi prepovedmi. Tako ne smejo voziti, za delo, potovanje ali odprtje bančnega računa pa potrebujejo dovoljenje bližnjega moškega sorodnika.

Nekaj več pravic so si Savdijke obetale s prihodom reformističnega kralja Abdulaha, ki je lani napovedal, da bodo lahko tudi ženske sodelovale na lokalnih volitvah, toda do polne enakovrednosti z moškimi bodo verjetno čakale še dolgo.