Vojislav Šešelj se je pred dnevi vrnil vrnil v Srbijo, ko ga je po skoraj 12 letih v priporu Mednarodno sodišče za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije začasno izpustilo zaradi slabega zdravja. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Vojislav Šešelj se je pred dnevi vrnil vrnil v Srbijo, ko ga je po skoraj 12 letih v priporu Mednarodno sodišče za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije začasno izpustilo zaradi slabega zdravja. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Šešelj je zatrdil, da je oblast v državi napačno postavljena in je njena politika zgrešena. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Podporniki Šešlja, ki je pozval Srbijo k približevanju Rusiji, so Šešlja pričakali s fotografijo ruskega predsednika Vladimirja Putina. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Šešljeva vrnitev iz Haaga razvnela strasti

"Kot sem obljubil pred 12 leti: razbil bom Haaško sodišče! Prišel sem zato, da vam predam poročilo. Tam sem pustil ranjeno zver, da krvavi, vendar so tam še vedno naši sužnji, ki jim sodijo le zato, ker so Srbi," je dejal Šešelj na zboru, ki so ga poimenovali 'Vrnitev zmagovalca'.

"Scheveningen (op. p. zapor na Nizozemskem) je mesto trpljenja. Obsojen ni bil niti en Hrvat, vsi Šiptarji so bili osvobojeni, muslimani pa obsojeni na leto ali dve, le Srbi smo dobili drakonske kazni. Ta izdajalski režim pa ne naredi ničesar, da bi to spremenil," je po poročanju Blica dejal Šešelj.

Šešelj: Nikolić in Vučić izdala Srbijo
Ob tem je zatrdil, da sta njegova nekdanja strankarska kolega, predsednik Tomislav Nikolić in premier Aleksandar Vučić, "izdala Srbijo za denar in oblast, a prišel je čas, da položita račune pred srbskim narodom". Nikolić in Vučić sta bila nekdaj vodilna člana SRS-ja, ki jo je leta 1991 ustanovil Šešelj. Tako Vučić kot Nikolić sta bila v ožjem krogu Šešljevih zaupnikov, dokler se leta 2003 ni predal haaškemu sodišču in prenehal voditi stranko. Kasneje je veliko njegovih privržencev zapustilo radikalno stranko in se pridružilo danes vladajoči Srbski napredni stranki, ki sta jo leta 2012 ustanovila Nikolić in Vučić.

Približevanje Rusiji
Šešelj je zatrdil, da je oblast v državi napačno postavljena in je njena politika zgrešena. Po njegovih besedah Srbija nujno potrebuje novo gospodarsko politiko, približevanje Rusiji in vzhodu. "Nočemo čakati celega mandata. Volitve bodo prihodnje leto," je dejal in dodal, da bodo zmago dosegli z nacionalnimi, gospodarskimi in socialnimi argumenti. "Polovica državljanov je še vedno proti članstvu v EU-ju in to je naša prednost. Pojdimo zdaj na zmagovalni pohod skozi Beograd, pri čemer se ne bo skrivil niti en cvet, razbilo niti eno okno in zgodilo čisto nič, ter pokažimo, kako dostojanstveni smo".

Ob tem je pozval k zlomu uvozniškega lobija, ki je zadušil domačo proizvodnjo, in nuji po uvedbi carinske zaščite za domače proizvode; poudaril je, da se je treba intenzivno potegovati za rusko tržišče. "Moramo se odločiti, ali želimo na zahod ali vzhod. Na zahodu so tisti, ki so nas večkrat bombardirali, izvajali genocid nad našim narodom. Na vzhodu pa so tisti, ki so nam skozi zgodovino vedno pomagali, nas podpirali in prelivali lastno kri za našo svobodo," je povedal Šešelj.

Začasno na prostosti zaradi težke bolezni
Šešelj se je pred dnevi vrnil vrnil v Srbijo, ko ga je po skoraj 12 letih v priporu Mednarodno sodišče za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije začasno izpustilo zaradi slabega zdravja, saj ima raka. Po vrnitvi v Srbijo je že zatrdil, da se prostovoljno ne bo vrnil v Haag. Na haaškem sodišču je obtožen vojnih zločinov in zločinov proti človečnosti nad Hrvati in Bošnjaki na Hrvaškem, v BiH in Vojvodini med letoma 1991 in 1993.

Šešljeva vrnitev iz Haaga razvnela strasti