Severna liga se že od ustanovitve pred dvema desetletjema zavzema za večjo avtonomijo severa Italije. Večkrat so kritizirali korupcijo na jugu države. Foto: EPA
Severna liga se že od ustanovitve pred dvema desetletjema zavzema za večjo avtonomijo severa Italije. Večkrat so kritizirali korupcijo na jugu države. Foto: EPA

Milanski tožilci preiskujejo investicije finančnika stranke Francesca Belsita, ki naj bi v Tanzanijo in na Ciper vložil pet milijonov evrov, pri čemer bi šlo lahko za organiziran kriminal in pranje denarja, saj gre za denar, ki ga politične stranke dobivajo od države. Preiskava poteka še proti dvema članoma stranke.

Severna liga je v prejšnji italijanski vladi pogosto kritizirala korupcijo, v odzivu na preiskavo pa je nekdanji notranji minister Roberto Maroni dejal, da je treba to priložnost izkoristiti za očiščenje stranke, ob tem pa Belsita pozval k odstopu.

"Če je kdo storil napake, bo moral zanje odgovarjati," je še dejal Maroni in izrazil zaskrbljenost, da bi škandal škodil stranki na lokalnih volitvah prihodnji teden.

Severna liga ni edina italijanska stranka, ki jo pretresa korupcijski škandal in največ prahu je dvignil primer senatorja Demokratske stranke (PD) Luigija Lusija, ki mu je finančnik nekdanje italijanske sredinske stranke Marjetica očital poneverjanje strankinega denarja.

Senator naj bi iz blagajne Marjetice, ki se je leta 2007 preoblikovala v PD, odtujil 13 milijonov evrov in jih preusmeril na družbo, ki jo je ustanovil sam in ima sedež v Kanadi.

Korupcijske afere so pravosodno ministrico Paolo Severino prisilile, da je vložila predlog novega protikorupcijskega zakona, ki naj bi omogočil učinkovitejši boj proti korupciji tako v javni upravi kot v gospodarstvu.