Protestniki so zahtevali izpustitev političnih zapornikov. Foto: EPA
Protestniki so zahtevali izpustitev političnih zapornikov. Foto: EPA
Protesti v Rusiji

"Celoten trg je poln. Na desettisoče nas je," je dejal eden izmed organizatorjev današnjega shoda, vidni predstavnik ruske opozicije Boris Nemcov, ki je nagovoril zbrane na trgu Bolotni.

Organizatorji protesta so sporočili, da se je shoda udeležilo 50.000 ljudi, medtem ko je bila ocena policije znatno nižja in po njenih podatkih se je zbralo okoli 7.000 protestnikov. Oblasti so sicer dovolile shod z do 30.000 udeleženci, medtem ko so prepovedale organizacijo protestnega shoda.

Udeleženci protesta so izražali nasprotovanje ruskemu predsedniku, ki ga krivijo za vse hujšo represijo v državi, po mnenju nekaterih celo najhujšo po razpadu Sovjetske zveze. Med drugim so zahtevali "svobodo za politične zapornike".

Med protestniki so bili številni znani Rusi, tudi številni igralci. Shoda se je udeležil tudi znani borec proti korupciji in bloger Aleksej Navalni, ki mu zaradi obtožb o poneverbi pol milijona evrov grozi deset let zapora.

Tragedija pred protesti
Pred natanko letom dni, 6. maja lani, so na predvečer Putinove ponovne, že tretje prisege na položaj predsednika države izbruhnili množični protivladni protesti, ki so se sprevrgli v izgrede.

Krivdo zanje protestniki in policija pripisujejo drug drugemu, več kot 20 aktivistom pa zaradi "udeležbe pri množičnih nemirih" grozijo večletne zaporne kazni.

Današnji shod je sicer zasenčila smrt enega izmed delavcev, ki so pripravljali oder na trgu Bolotni. Moški je padel z ogromnega zvočnika in se ubil. Nekateri so želeli shod zato odpovedati, a organizatorji so se odločili, da ostanejo pri prvotnih načrtih. Namesto s pravega odra so udeležence shoda nagovorili z velikega tovornjaka.

Protesti v Rusiji