Gvineja, Sierra Leone in Liberija so bile v središču izbruha ebole. Foto: Reuters
Gvineja, Sierra Leone in Liberija so bile v središču izbruha ebole. Foto: Reuters

To je sporočila Svetovna zdravstvena organizacija (WHO). Dejali so, da sta minili dve inkubacijski dobi, odkar je imel zadnji okuženi človek z ebolo drugi negativni krvni izid. Povedano drugače, 42 dni v državi ni bilo novega opažene okužbe, kar so mnogi pospremili s praznovanji na ulicah prestolnice Freetown. To je za državo, v kateri je lani zaradi ebole umrlo več kot 4.000 ljudi, izjemno spodbudna novica.

"Zdaj moramo izkoristiti priložnost in v Sierri Leone postaviti na noge učinkovit in vzdržen javni zdravstveni sistem, ki bo lahko v primeru naslednjega izbruha bolezni hitro prepoznal nevarnost in bil sposoben tudi hitro ukrepati," je dejal predstavnik WHO-ja v državi Anders Nordstrom.

V Sierri Leone, državi na zahodu Afrike, se je pojavila skoraj polovica izmed 28.000 dokazanih okužb z virusom hemoragične mrzlice, več tisoč preživelih pa se kljub dobljeni bitki z boleznijo še vedno spoprijema z zdravstvenimi težavami.

Liberija je že maja sporočila, da v državi ni več prisoten virus ebole, a se je nato znova pojavil, zato so enako obvestilo ponovili še septembra. Iz Gvineje pa so še ta teden znova poročali o novi okužbi - novorojenčku, ki je virus dobil od okužene 25-letne matere.

Od začetka izbruha bolezni decembra 2013 je v omenjenih treh državah zbolelo več kot 28.000 ljudi, 11.000 jih je umrlo.