Foto: Reuters
Foto: Reuters

WHO uvaja obsežne reforme, da bi bila v boljši pripravljenosti ob morebitnem vnovičnem izbruhu bolezni, kot sta bila ptičja gripa H5N1 in bližnjevzhodni respiratorni sindrom (mers). WHO je bil namreč deležen plazu kritik zaradi prepočasnega odziva ob izbruhu ebole na vzhodu Afrike, za katero je umrlo 11.294 ljudi.

Epidemija ebole na zahodu Afrike je izbruhnila konec leta 2013 v Gvineji in se razširila v Liberijo in Sierro Leone. Po vsem svetu se je okužilo 27.700 ljudi. To je bil najhujši izbruh ebole do zdaj. Več kot 99 odstotkov smrtnih žrtev so zabeležili v treh omenjenih zahodnoafriških državah.

Hitrejši odziv
"Cilj je zmanjšati odzivni čas ob izbruhu in zagotoviti več medicinske opreme, ki bi bila zadostovala za štiri mesece," je dejala generalna direktorica WHO-ja Margaret Chan. V skladu s tem bodo oblikovali novo, stalno delovno skupino za globalne izredne zdravstvene razmere.

"Po naših izkušnjah z ebolo in še predhodnimi izkušnjami s pandemijo influence je pri določenih boleznih zelo težko razviti neko inovacijo, sploh če moraš začeti iz nič," je poudarila. "Če bodo potrjeni, bodo spremenili način spopadanja z izbruhom ebole," je še dodala.

Sicer pa je generalna direktorica WHO-ja sporočila tudi to, da so prvi rezultati preizkusa cepiva proti eboli obetavni. Izsledki enega izmed poskusnih cepiv so namreč v petek pokazali 100-odstotno zanesljivost.