Zasebni zdravstveni zavarovalnici za zdaj nista pokazali zanimanja za to, da bi se umaknili s trga, kot si je to zamislil premier Fico. Foto: EPA
Zasebni zdravstveni zavarovalnici za zdaj nista pokazali zanimanja za to, da bi se umaknili s trga, kot si je to zamislil premier Fico. Foto: EPA

Levosredinska slovaška vlada premierja Roberta Fica bo spremenila odločitev iz leta 1993, ko je zdravstvena zavarovanja odprla zasebnim družbam, čeprav nekateri v tem vidijo korak nazaj.

A Fico je odločen. "Vlada, ki jo vodim, zavrača način, kako zasebne zdravstvene zavarovalnice kujejo dobičke na račun javnega denarja in te dobičke potem uporabljajo za uresničevanje svojih idej razkošnega življenja," je dejal premier in napovedal, da bo nov sistem začel veljati leta 2014.

"Prepričani smo, da bo to učinkovitejše, saj se denar ne bo stekal v kovčke lastnikov zasebnih zavarovalnic," je še dejal Fico.

Ker bi bila prisilna nacionalizacija precedens na Slovaškem, Fico upa, da bodo do konca leta 2013 dosegli dogovor z delničarji zasebnih zavarovalnic.

Poleg državne zavarovalnice na Slovaškem delujeta še dve zasebni, ki pokrivata zavarovanja za okoli 1,8 milijona ljudi od skupno 5,4 milijona prebivalcev.

Proti odločitvi vlade so sprožili peticijo, ki jo je do zdaj podpisalo 10.000 ljudi.

Slovaška ustava določa, da je razlastitev dovoljena le, če je to v korist države in če je plačana primerna odškodnina. Fico za zdaj še ni razkril, koliko bo država plačala za odškodnino. Pojasnil je le, da odškodnina ne bo obremenila proračuna, temveč je vlada pripravljena prodati del državnega premoženja.

Po ocenah opozicije bo nacionalizacija zdravstvenih zavarovalnic stala več sto milijonov evrov.