Fico je med vodenjem vlade od leta 2006 do 2010 zasebnim zavarovalnicam prepovedal kovanje dobičkov, a je njegov ukrep nato padel na ustavnem sodišču. Foto: EPA
Fico je med vodenjem vlade od leta 2006 do 2010 zasebnim zavarovalnicam prepovedal kovanje dobičkov, a je njegov ukrep nato padel na ustavnem sodišču. Foto: EPA

Po besedah Fica bi lahko Slovaška odkupila zasebni zavarovalnici ali pa jih podržavila v zameno za kompenzacijo. Ceno za obe zavarovalnici bi določil mednarodni revizor.

"Zavzemam se za dogovor z zasebnima zavarovalnicama, vendar me ni strah reči, da je legitimen način tudi razlastitev," je bil odločen premier.

"Slovaški zdravstveni sistem pesti pomanjkanje denarja, medtem ko zasebne zavarovalnice proizvajajo dobiček, osnovan na javnih sredstvih," je poudaril vodja vladajoče socialdemokratske stranke Smer.

Na ministrstvu za zdravje pojasnjujejo, da bi samo ena zdravstvena zavarovalnica znižala stroške in dobičke, ki jih zdaj prejemajo zasebni zavarovalnici, kanalizirala nazaj v državni sistem.

Fico je prepričan, da bi morale zdravstvene zavarovalnice v zasebni lasti zapustiti slovaški trg. Premier se zaveda, da bi bila razlastitev zasebnih zavarovalnic edinstven primer med članicami Evropske unije, zato je napovedal, da bodo to izvedli zelo skrbno, da bi se izognili težavam na sodišču, saj pričakuje nasprotovanje njegovemu načrtu.

Na Slovaškem morajo vsi prebivalci plačevati zdravstveno zavarovanje, vendar lahko pri tem izbirajo med državno Splošno zdravstveno zavarovalnico ter zasebnima zavarovalnicama Dovera in Union, ki sta obe v lasti nizozemske zavarovalniške družbe Eureko.

Večjih razlik pri kakovosti zdravstvene oskrbe za ljudi, ki so zavarovani pri zasebni ali pri državni zavarovalnici, ni.