Cristina je šesta v vrsti za kraljevi prestol. Foto: EPA
Cristina je šesta v vrsti za kraljevi prestol. Foto: EPA

V uradnem listu je objavljen "ukaz njegovega kraljevega veličanstva o odvzemu naziva vojvodinje Palme de Mallorce njenemu visočanstvu princesi Cristini", je zapisano v izjavi španske kraljeve palače.

Kot je dejal njen odvetnik, je Cristina kralja prosila, naj ji naziv odvzame, iz kraljeve palače pa so sporočili, da je kralj odločitev sprejel, še preden je videl njeno prošnjo.

49-letni Cristini, sicer šesti v vrsti za španski prestol, je naziv vojvodinje leta 1997 podelil njen oče, kralj Juan Carlos.

Okoristila sta se za šest milijonov evrov
Princesa Cristina, ki je prva članica španske kraljeve družine, ki ji sodijo, se je v afero zapletla skupaj s svojim možem, nekdanjim rokometašem, 47-letnim Urdangarinom. Ta si je z nekdanjimi poslovnimi partnerji nezakonito pridobil za dobrih šest milijonov evrov javnega denarja.

Urdangarin je bil predsednik neprofitne ustanove Noos, skupaj s Cristino pa sta vodila ločeno podjetje, ki naj bi dejansko služilo za namene odtekanja denarja iz Noosa. Par naj bi poneverjena sredstva med drugim uporabil za prenovo domovanja v Barceloni, tečaj salse in druge zasebne dejavnosti.

Cristina je v času preiskave na vsa vprašanja odgovarjala, da ne ve oziroma ni vedela ali pa da se ne spomni. Njeni odvetniki zatrjujejo, da je nedolžna, saj je v urejanju finančnih zadev le zaupala svojemu možu.