Princesa Cristina bo prva članica španske kraljeve družine, ki ji bodo sodili na sodišču. Foto: Reuters
Princesa Cristina bo prva članica španske kraljeve družine, ki ji bodo sodili na sodišču. Foto: Reuters

Za sodni pregon princese se je odločil sodnik na otoku Majorka, saj tožilstvo za princeso Cristino ni zahtevalo sodnega pregona, je pa morala plačati dobrih 587.000 evrov za poplačilo škode, ki je nastala ob koriščenju denarja, ki ga je poneveril njen mož Inaki Urdangarin. Zanj tožilstvo zahteva 19 let in pol zaporne kazni ter denarno kazen v višini 3,5 milijona evrov.

Princesa Cristina, sestra novega španskega kralja Felipeja VI. in najmlajša hči nekdanjega kralja Juana Carlosa, bo tako prva članica španske kraljeve družine, ki ji bodo sodili.

Princesa naj ne bi vedela za moževe posle
Urdungarin je bil predsednik neprofitne ustanove Noos, s Cristino pa sta vodila tudi ločeno podjetje, ki naj bi bilo dejansko namenjeno odtekanju denarja iz Noosa. Urdungarin je tako obtožen, da je z nekdanjim poslovnim partnerjem Diegom Torresom nezakonito pridobil približno šest milijonov evrov javnega denarja.

49-letna princesa naj bi ta denar uporabila (šlo naj bi za 2,6 milijona evrov), čeprav je na zaslišanju trdila, da se za posle svojega moža ni zanimala in da mu je slepo zaupala. Kot so ugotovili preiskovalci, naj bi par poneverjena sredstva med drugim uporabil za prenovo domovanja v Barceloni, tečaj salse in druge dejavnosti.

Španska princesa na sodišču
Španska princesa na sodišču