Vsako leto naj bi prisilno omožili 10 milijonov deklic. Foto: Youtube
Vsako leto naj bi prisilno omožili 10 milijonov deklic. Foto: Youtube
Starostna razlika je pogosto ogromna. Foto: Youtube
Deklice ostanejo zaznamovane za vse življenje. Foto: Youtube

Da bi opozorili na ta pereč problem, so Združeni narodi 11. oktober razglasili za dan deklet in deklic ter načeli globalno razpravo o tem pretresljivem običaju, ki se prakticira v 50 državah po svetu, čeprav je v večini izmed njih nezakonit.

Ocenjujejo, da je v takih zakonih okoli 50 milijonov deklic, obredi pa potekajo v veliki tajnosti. Samo v Afganistanu naj bi pod prisilo pred 16. letom starosti omožili 57 odstotkov deklic. Dejavniki, ki njihove družine silijo k temu, so številni.
Nekateri spoštujejo tradicijo, medtem ko je druge v to prislila revščina in želijo svojim otrokom na tak način omogočiti kolikor tolikor varno prihodnost. Mnogi s tem poravnajo dolgove.

Ni neobičajno, da deklice ugrabijo, posilijo in prisilijo v poroko. Strokovnjaki poudarjajo, da otrokom s prisilnimi porokami zavrejo naravni proces odraščanja, odzvamejo možnost nadaljnjega šolanja in jih izpostavijo obveznostim, s katerimi se, v normalnih okoliščinah, soočajo odrasli ljudje. Ghulam, ki se je leta 2005, ko ji je bilo 11 let, poročila z Jaizom, ni dokončala šole. Starši so jo prisilili, da šolo pusti, čeprav si je ona želela postati učiteljica.

Zaznamovane do konca življenja
Te deklice so pogosto žrtve nasilja, saj so vsakodnevno izpostavljene verbalnemu in spolnemu zlorabljanju. Mladoletne soproge, ki jim uspe pobegniti, najpogosteje končajo še huje. Večina se jih vda prostituciji in živijo v javnih hišah, v katerih vladajo katastrofalne razmere. Tiste, ki ostanejo v zakonu, morajo čim hitreje zanositi, kar ima tragične posledice tako za rojenega otroka kot tudi za premlado, nezrelo mater. Mnoge doživijo spontani splav, ker njihova telesa preprosto še niso zrela za porod. Statistike kažejo, da je smrtnost dvakrat večja pri mladoletnih nosečnicah kot pri tistih nad 20 leti.

Zdravnik, ki dela v Jemnu, kjer so prisiljene poroke prav tako pogoste, je raziskal, kaj se dogaja z ženskim telesom v takih situacijah. Odkril je, da mnoge deklice, prisiljene v spolni odnos pri tako rosni starosti, pozneje zaradi poškodb, ki so jih utrpele, trpijo za dosmrtno inkontinenco. Če zanosijo, mnoge sploh ne razumejo, kaj se dogaja z njihovim telesom.

Če mednarodna skupnost ne stori drastičnih korakov proti temu običaju, ocenjujejo, da bo v naslednjih 10 letih 100 milijonov deklic, natančneje 25.000 deklic na dan, pred 18. letom starosti končalo v teh krutih in nehumanih skupnostih. Več podrobnosti so zbrali na strani Too Young Too Wed, National Geographic pa je pripravil posebno fotoreportažo o mladih nevestah.