Ameriške podružnice Starbucksa so se glede nošenja orožja prilagajale zakonom v posameznih zveznih državah. Foto: EPA
Ameriške podružnice Starbucksa so se glede nošenja orožja prilagajale zakonom v posameznih zveznih državah. Foto: EPA

Izvršni direktor družbe Howard Schultz se je za poziv odločil, saj se je v zadnjih šestih mesecih vse večkrat zgodilo, da so ljudje v kavarno Starbucks vstopili z orožjem, kar je sprožilo nemalo strahu in zmede tako med obiskovalci kot uslužbenci. V odprtem pismu obiskovalcem, ki ga je objavil v torek zvečer, je Schultz zapisal: "Naše kavarne želijo obiskovalcem ponuditi varno in udobno zavetje pred vsakodnevnimi problemi".

Politika Starbucksa do sedaj je bila, da so se prilagajali zakonom o nošenju orožja, ki veljajo v vsaki zvezni državi, tako da so lahko ljudje tam, kjer je bilo to dovoljeno, v kavarne vstopali tudi z orožjem. Schultz je poudaril, da nova politika Starbucksa ni prepoved, da bodo še vedno postregli tudi stranke z orožjem, a da upa, da bo takšnih čim manj.

Zagovorniki orožja so se zahvalili Starbucksu
Starbucksov poziv bo zagotovo ujezil tiste zagovornike orožja, ki so avgusta letos organizirali nacionalni dan ljubiteljev Starbucksa, kjer so se jim z obiskom številnih kavarn po vsej državi zahvalili za njihovo dosedanjo politiko, da ne preganjajo tistih z orožjem. Schultz je ob tem pojasnil, da taki dogodki neprimerno slikajo Starbucks kot zagovornika odprtega nošenja orožja, in jasno poudaril, da v svojih kavarnah ne želijo tovrstnih dogodkov.

"Znašli smo se v položaju, kjer zagovorniki obeh strani zlorabljajo Starbucks za promocijo svojih političnih stališč, kar ni v našem interesu. Ne bojim se, da bi zaradi zadnjega poziva izgubili stranke," je povedal Schultz in dodal: "Zdi se mi, da smo sprejeli najboljšo odločitev za naše podjetje".