Svet

Poudarki

  • Tuji tisk osredotočen na politično krizo in proteste
Poročanje srbskega b92. Foto: MMC RTV SLO
Jutarnji list je opravil eno natančnejših analiz volitev in ozadja. Foto: MMC RTV SLO
BBC je Slovenijo spet uvrstil pod novice dneva. Foto: MMC RTV SLO
Javljanje v živo za hrvaški Dnevnik. Foto: MMC RTV SLO

Dodaj v

Svetovni mediji o Pahorjevem "političnem hat-tricku" v senci ljudske vstaje

Odzivi na izide predsedniških volitev
3. december 2012 ob 09:57,
zadnji poseg: 3. december 2012 ob 11:22
Dunaj/Zagreb/London - MMC RTV SLO

Morda so krivi zadnji protesti v državi, da so bile oči svetovnih medijev tokrat bolj pozorne na sinočnje slovenske volitve, ki so na mestu predsednika ustoličile Boruta Pahorja.

"Borut Pahor je novi predsednik Slovenije in je z današnjo prepričljivo zmago v drugem krogu volitev osvojil politični hat-trick: kot edini v zgodovini države je bil namreč predsednik državnega zbora in predsednik vlade, zdaj pa bo še predsednik države," piše Jutarnji list. Hrvaški dnevnik ob tem ugiba, da bi bil eden izmed razlogov za rekordno nizko volilno udeležbo lahko snežni metež, ki je zajel Ljubljano na dan volitev, ne izogne pa se tudi napetemu družbenem ozračju, prežetemu z vsesplošnim nezadovoljstvom nad politiko.

Jutarnji ob tem ne pozabi poudariti, da čeprav sta bila oba kandidata v drugem krogu predstavnika levice, pa se je "Pahor v kampanji predstavljal kot kandidat političnega centra, ki bi lahko zedinil vse politične opcije, zaradi česar ga podpira tudi velik del desnih strank iz vladajoče koalicije Janeza Janše".

Ob tem hrvaški časnik še navaja izjave naključnih volivcev - desni so jim Pahorja opisali kot "manj slabo izbiro", levi pa glas za Pahorja razumejo kot glas za Janšo. Nekateri, s katerimi je govorila hrvaška novinarka, so celo prostodušno priznavali, da bodo volili Pahorja, ker je "lep", ni pa šlo tudi brez omenjanja "stricev iz ozadja".

O ljudski vstaji
Slovenske volitve so med glavne novice uvrstili tudi avstrijski mediji, ki so bitko med Pahorjem in Türkom postavili v luči protestov, rekordno nizko udeležbo pa označili kot odsev trenutne politične krize v državi. ORF zmago Pahorja označuje za presenetljivo, tudi za to, ker je podprl Janšev nepriljubljeni varčevalni sveženj. ORF zmago Pahorja opisuje kot njegovo veliko vrnitev, saj da je bila pred komaj letom dni njegova vlada strmoglavljena. Tudi oni izpostavljajo politični hat-trick in "ljudsko vstajo" proti korupciji, s katero je prežeta slovenska politika.

Die Kurier piše, da je "Pahor lahko računal na glasove konservativcev, za katere je bil manjše zlo kot dosedanji predsednik Danilo Türk", Die Standard pa, da "v slovenski vladajoči koaliciji računajo, da bo Pahor kot predsednik pripomogel k premagovanju razlik med desnico in levico, da bi država našla izhod iz krize".

Srbski b92 je ob podobnih navedbah izpostavil še pozive prek družbenih omrežij, da volivci v znak državljanske nepokorščine in zavrnitve obeh kandidatov oddajo neveljavne glasovnice. Ob tem se sklicujejo še na (desne) analitike, ki poraz Danila Türka vidijo kot "poraz stare levice, s katerim bosta končno umrla moč in mit stare garde Milana Kučana".

O Pahorjevi zmagi sta poročala oba osrednja italijanska časnika La Repubblica in Corriere della Sera, čeprav precej skromno. V La Repubblici so navedli, da si je Pahor pridobil zaupanje levice in desnice ter da se je predstavil kot povezovalni predsednik. Časnik je precej več prostora volitvam v Sloveniji namenil v napovedi drugega kroga volitev. V njem je med drugim zapisal, da je bila Slovenija pred petimi leti učbeniški primer uspeha, zdaj pa je razbesnjena in razočarana ter gre na volitve pod vtisom protestov.

Jezno ljudstvo
Slovenskim predsedniškim volitvam so se posvetili tudi taki vplivni mediji kot BBC, Washington Post, Le Monde, El Pais in Al Džazira.

BBC se je skoraj bolj kot "prepričljivi" Pahorjevi zmagi posvetil petkovim pretestom v prestolnici, ki jih še vedno sicer napačno interpretira kot proteste proti varčevalnim ukrepom v luči finančne krize. Pahorjevo zmago BBC-jev novinar pripisuje (tudi) slabi volilni udeležbi, ravnodušnost volivcev pa da odseva "ljudsko jezo nad gospodarsko predstavo Slovenije".

Washington Post, ki svoj članek povzema po agenciji AP, poroča o kipečem nezadovoljstvu v "tej majceni, navadno mirni alpski državi, ki drvi v nestabilnost". Kot BBC tudi AP proteste zreducira na jezo nad gospodarskim stanjem in varčevalnimi ukrepi. "Čeprav je mesto predsednika v glavnem protokolarno, bo izvoljeni voditelj igral pomembno vlogo v času, ko je država soočena z bolečimi gospodarskimi reformami," piše Washington Post.

Le Monde piše, da je pred Pahorjem težka naloga združiti desnico in levico za izhod iz krize in da "predsedniška kampanja med prvim in drugim krogom sicer ni zbudila večjega zanimanja pri Slovencih, ki jih bolj skrbijo brezposelnost in varčevalni ukrepi". "Kriza je nekdanjo vzorno učenko med vzhodnoevropskimi državami hudo prizadela in povzroča čedalje večje nezadovoljstvo med ljudmi," še navaja francoski časnik.

Da so slovenski volivci očitno nezadovoljni s politiko in politiki, ugotavlja tudi španski El Pais, ki ob tem izpostavlja rekordno nizko udeležbo.

Ponovno o stricih iz ozadja
Za Al Džaziro pa je politični analitik Davor Gjenero dejal, da je Pahorjevo prostovoljno delo med kampanjo eden izmed razlogov za zmago, kot drugi dejavnik pa navedel to, da je "od začetka deloval kot človek, ki povezuje, ne pa razdvaja". "Pahorjeva kampanja je bila dobro strukturirana, Türk pa je svojo kampanjo vodil precej manj učinkovito, zato je razlika v številu glasov tako velika," meni Gjenero.

Ob tem je proteste interpretiral kot odraz visoke stopnje nezadovoljstva prebivalcev: "Lahko pa predpostavljamo še nekaj - da protesti niso tako spontani, ampak da za njimi obstajajo neki strici iz ozadja. Pahor je govoril o Milanu Kučanu, a v njih lahko prepoznamo različne politične vrste in predpostavljam, da so slovenski volivci presodili, da se je z njimi skušalo manipulirati, zato so tudi tako politično resignirani."

K. S.
Prijavi napako
Komentarji
zemljemerec
# 03.12.2012 ob 10:10
patetično...stari modeli z najdaljšo kilometrino v novih funkcijah in novih lažeh. To je politik ki gradi svojo kariero na plečih obubožanega prebivalstva že 35 let in je soustvarjalec stanja v katerem smo danes. Jaz žalujem za pravno državo in možnostjo izbire.
ζωη
# 03.12.2012 ob 11:05
ko so bili protesti v grčiji zaradi čisto istih razlogov - zasičenost naroda s pokvarjeno politiko - ste tukaj na rtvslo.si tudi na veliko razglašali, kako protestirajo proti varčevalnim ukrepom. enako kot zdaj tuji mediji za nas.

takrat ste vsi govorili, kako so grki leni in naj se spravijo delat.

resnično upam, da bodo tokrat vsi dojeli, da ne gre za len in zapit slovenski narod, ki noče delati, ampak mu je dost!!!
comentario
# 03.12.2012 ob 10:20
"z vsesplošnim nezadovoljstvom nad politiko", "nezadovoljni nad politiko" (!!!???)
Katastrofa. Želimo biti nek suveren narod, pa niti svojemu jeziku nismo dorasli. Pa ne samo mi, navadni smrtniki, celo "novinarji". :(
Kaj pa če smo morda nezadovoljni okoli politike, ali pa kar izpod politike. Na mestu bi bil celo kak protest zaradi nezadovoljstva na pismenost slovenskih (?) novinarjev. Žalostno. :(
MZ
# 03.12.2012 ob 11:06
"od začetka deloval kot človek, ki povezuje, ne pa razdvaja".

Zakaj je pa potem padla Pahorjeva vlada, če je bil pa tako super, pa povezovalen, itd? Kot kaže, se Slovenci nikoli ne bomo naučili...
Bolek
# 03.12.2012 ob 10:33
Ob tem se sklicujejo še na (desne) analitike, ki poraz Danila Türka vidijo kot "poraz stare levice, s katerim bosta končno umrla moč in mit stare garde Milana Kučana".
++++++++++++
Se popolnoma strinjam z analizo. Zelo dobro zadeto in blizu resnice.
FAIRPLAYER
# 03.12.2012 ob 12:39
To je tako, kot da bi slabega delovodjo postavili za direktorja. Obeta se nam stečaj države. Pahor je tiste vrste človek, ki veliko govori in nič ne naredi.
Juzer mk2
# 03.12.2012 ob 10:45
Na Danilota imajo vpliv strici iz polmraka, Borata pa si bo Janez Majer nataknil kot rokavičko. Slovenija, izbiraj...

Four more years!
medivan
# 03.12.2012 ob 12:20
Ker je vodil slabo vlado, mu Slovenci zaupamo voditi državo. Kje ste v svetu videli takšno početje volivcev? Ampak to je demokracija, ali ne?
ales24
# 03.12.2012 ob 12:47
Volim Barbiko, pa se izkaže, da je nesposoben. Volim Jankovića, pa se izkaže, da je pokvarjen! Volim Türka, pa je izvoljen nesposobnež!
dharma
# 03.12.2012 ob 10:53
Ahh, Borut še mal si se dvignu...ampak nej ti bo jasno, da bo padec zaradi tega toliko bolj boleč.
visioneuro
# 03.12.2012 ob 10:40
FERTIK SO VSI !!!!
nekdodalec
# 03.12.2012 ob 10:34
Problem je to, da sta tako Pahor kot Jansa desno usmerjena... ce pa ze kdorkoli zeli Pahorja prikazati kot nedesnega pa lahko pridemo do zakljucka da 100% ni levi! Pahor s takratno SD in koalicijo ni namrec med svojim mandatom opravljal cisto nobene stvari, ki bi jo lahko oznacili kot levo usmerjeno. Se celo platformo za totalno privatizacijo solstva in zdravstva je zacel pripravljati...

Pahor je reakcionist in demagog, ki le slepo sledi vsaki direktivi EU komisije. On nikoli ni bil clovek sprememb, niti nekdo ki bi znal razmisljati s svojo glavo.

V kolikor bo EU komisija rekla, da moramo naslednji 2 leti zreti drek, bo rekel, da "prevzema vso odgovornost "in da nam "ko tukaj stoji in nas gleda" nalaga z "dobrim namenom", da "ostanemo na vlaku" in se potrudimo v dobrobit vseh drzavljank in drzavljanov, ne glede na barvo, se po opravljeni potrebi sklonimo in naredimo nekaj grizljajev rjave brozge...

In bomo zdruzeni... ne glede na barvo in politicni predznak...

Zdruzevanje "a la cart"...
noprou
# 03.12.2012 ob 10:18
patetično...tudi ti si soustvarjalec
ζωη
# 03.12.2012 ob 12:47
boljše, da je pahor predsednik, kot da ima kakšno funkcijo, kjer bo spet vse zaj....

naj bo president, lep bo, glumit tudi zna, tam je še najmanj škodljiv. odloča pa itak ne o ničemer pomembnem.

zdaj je potrenbno samo še lopove s parlamenta in mestnih hiš nagnati - z največjima Janšo in Jankovičem na čelu. Potem pa čistka na vseh nivojih.

Hočemo nove obraze - vsak ki je imel kakršnokoli politično funkcijo v zadnjih 20 letih, je dokazano nesposoben - razen redkih izjem.

Naj se razišče, kam je šel ves davkoplačevalski denar. Tako kot si mi navadni državljani hranimo vsako plačano položnico in izpisek iz banke- tako morajo obstajati tudi dokazi za vse transakcije. Zapleniti vso premoženje, za katerega se ne poda pojasnilo in dokaz, da je pridobljeno na pošten način. Naj se denar vrne v državno blagajno. Pa ne bo potrebih nobenih odpuščanj, varčevanj in novih davkov.

Slovenci smo res marsikaj, ampak glupi pa nismo. Enkrat bo počilo.
FAIRPLAYER
# 03.12.2012 ob 12:07
Mayer bo Borata po cigarete pošiljal. Seveda bo za kajenje v prepovedanem prostoru vedno kriv Borat.
doba
# 03.12.2012 ob 11:28
Časnik Il Corriere della Sera izpostavlja, da je zmagal socialno-demokratski kandidat, ki zagovarja stroge varčevalne ukrepe Angele Merkel in Janeza Janše. Poražen pa je bil liberalni kandidat, ki takim ukrepom nasprotuje. Članek poudarja tudi zelo nizko volilno udeležbo in dejstvo, da mnogi izražajo svoje nezadovoljstvo na ulicah.
Janezbacovnik
# 03.12.2012 ob 12:14
Glede na to kdo ga je izvolil bo verjetno njihov vernik in podanik, se pravi pokvarjen zvočnik ki ga ne bo nihče niti čul niti poslušal.
yuggie
# 03.12.2012 ob 12:11
Vsi tisti ki danes dvigujete Pahorja v nebese kot nekaksen resitel slovenije iz krize, pa ceprav vsi pozabljate da bo samo predsednik drzave ki ima prakticno nula funkcije, ga boste cez eno leto popljuvali in klicali da gremo na cesto in da je gotof. Tako kot se je dogojalo med Borutovo vlado in se sedaj dogaja s Jansevo vlado. Treba se je pac sprijaznit z dejsvtom da Slovenci imajo izredno kratek spomin in neprestano volijo ene in iste politike ki jim ze leta in leta unicujejo drzavo in potem mislijo da so upraviceni protestov. Ne niste. Ker ce ste toliko, pardon izraza, neumni da postavljate barabe in demagoge na najvisjih stolckah, potem morate to tudi sprejeti in dobesedno pozreti. Ce pa zelite spremembo, potem je pa treba iti na volisca, in to mislim VSI, in izraziti to zeljo s izbirom bolj primernih kandidatov.

Dejstvo je samo eno. V 20 letih samostojne Slovenije mi je nekaj totalno jasno: slovenci ne priznamo naso zgodovino in zaradi tega ne moremo imeti prihodnost ker ce izbrises preteklost potem se ne mores uciti iz napak.
FAIRPLAYER
# 03.12.2012 ob 12:04
Najbolj objektivno so poročali Avstrijski mediji.
vindek
# 03.12.2012 ob 11:45
"Na Danilota imajo vpliv strici iz polmraka, Borata pa si bo Janez Majer nataknil kot rokavičko. Slovenija, izbiraj..."
Nevem če bo glih tako, sicer pa v 20 letih je 15 let vladala levica in 5 let desnica, pokvarjeni- ozirom za državo Slovenijo pa so skoraj vsi nesposobni. Za primerjavo Jankovičevo premoženje skupaj je vredno 12 milijonov, dolžan pa je 60 milijonov, kaj nekomu ni kaj jasno, 48 milijonov bomo tako ali drugače krili državljani Slovenije, eni pa še ga vedno vidite kot rešitelja Slovenije, ja rešitelj Jankovičev.
OneRound
# 03.12.2012 ob 11:05
patetično...stari modeli z najdaljšo kilometrino v novih funkcijah in novih lažeh. To je politik ki gradi svojo kariero na plečih obubožanega prebivalstva že 35 let in je soustvarjalec stanja v katerem smo danes. Jaz žalujem za pravno državo in možnostjo izbire.

Očitno je domet slovenske pameti tako kratek kot spomin.
paganinis
# 03.12.2012 ob 10:17
s tako podporo ni legitimno,demokracija hahaHA ,Slovenija največji pašnik ovc
FAIRPLAYER
# 03.12.2012 ob 13:05
Te volitve so pokazale, da so levo orientirani volilci v veliki večini bojkotirali volitve. Desni pa so izrabili nezadovoljstvo levih in volili izdajalca Pahorja. S pravi da so levi izrazili nestrinjanje s svojimi strankami, desni pa še kar slepo verjamejo svojemu firerju. To pomeni, da so desni dejansko zadovoljni s stanjem v državi, levi pa so z bojkotom izrazili nezadovoljstvo do svojih strank in zahtevajo boljše delo. Konec koncev pa so Pahorja volili tisti, ki vidijo korist v programu, ki ga nudi SDS. Bogatuni (tajkuni, bankirji, državni direktorji), ki so se obogateli na sumljiv način, so se koncentrirali okoli Pahorja in Janše.
JJ123
# 03.12.2012 ob 10:35
Medtem ko se elita ukvarja s trm kdo bo pri koritu mi stradamo,zato smo smoje mnenje povedali na ulici in tako bo dokler nas ne nahranijo!!!!!!
Dviga se ljudstvo!!!!
HRIstra
# 03.12.2012 ob 15:34
Gledao sam pahora na HRT-u ima svjetski nastup ali
imao ga je i sanader ;)
jamea
# 03.12.2012 ob 10:40
Lepo in počasi bomo v svetu postali bolj prepoznavni!

Še ena pozitivna stran slovenskih demonstracij!
HRIstra
# 03.12.2012 ob 15:35
FAIRPLAYER
# 03.12.2012 ob 15:09
@skuggi

Odmik od levice in priklon desnici.
skuggi
# 03.12.2012 ob 13:18
fairplayer.
Pravzaprav se kar v masricemu strinjava, le jasno mi ni, kako lahko nasedas taksnim debilnostim kot je to domenvno "izdajstvo " pahorja. koga, kaj in kako pa je izdal????? Morda s tem, da naceloma podpira reforme, za katere se je se ne dolgo nazaj sam zavzemal???
levak
# 03.12.2012 ob 20:30
Skratka skrajšano povedano 3x FUJ.
Eska
# 03.12.2012 ob 18:12
Je to rezultat menjave prispevkov?
nikhrast
# 03.12.2012 ob 16:02
Kaj bo pa Pahor naredil, saj je samo predsednik države, to je protokolarna funkcija.
Janša mu bo zdaj povedal kje lahko prereže trak pri otvoritvi doma za starejše in to bo povzročilo spet novo krizo. Ste resni?
Pravzaprav so te volitve samo trošenje denarja, v parlamentarni demokraciji se kahko predsednik izbere enostavno v parlamentu.
necromncr
# 03.12.2012 ob 13:28
Ne morem verjet, da smo imeli volitve ob takem nezadovoljstvu naroda nad sistemom. Kakšna farsa.
skuggi
# 03.12.2012 ob 12:56
fairplayer.
Vse kar pahor potrebuje je cvrsto ozadje. Ker je premalo pokvarjen, da bi si ga lahko zagotovil pri mocnih "sricih"na kateri koli politicni strani, mu ga lahko zagotovino samo drzavljani. A to ni tako enostavno, ker ga imaj ocitno , prav zaradi te nepokvarjenosti, mnogi za nesposobneza .
ijaska
# 03.12.2012 ob 11:29
ne razumem, zakaj bi bila interpretacija protestov kot protestov proti varčevalnim ukrepom v luči finančne krize napačna interpretacija??? to je namreč prvotni povod!!
HRIstra
# 03.12.2012 ob 16:31
pahorov hat-trick

respekt slovenci ;)
skuggi
# 03.12.2012 ob 16:27
fairplay.
se vedno mi nisi razlozil s cim naj bi to storil?????
ciracara
# 03.12.2012 ob 14:22
Dokler socializem ne bo DOKONČNO odšel iz Slovenije tu ne bo napredka!

Nobeden si ne želi živeti v socialistični državi, ker so revne!!!
R2D2
# 03.12.2012 ob 11:22
Narod je apatičen in sit vsega .... to kaže NIZKA volilna udeležba

Proi taki pa lahko zmaga tudi s pomočjo desnega pola .. saj je dal Ivan kamando za koga morajo voliti ...

Pustimo se presenetiti in to recimo pozitivno
Kazalo