Ameriški predsednik Donald Trump je med nagovorom dejal, da so arabske dežele zaradi fanatikov trpele največ smrtnih žrtev. Foto: Reuters
Ameriški predsednik Donald Trump je med nagovorom dejal, da so arabske dežele zaradi fanatikov trpele največ smrtnih žrtev. Foto: Reuters
Donald Trump, Hamad bin Isa Al Kalifa
Bahrajnskemu kralju je Trump obljubil boljše odnose. Foto: Reuters
Abdel Fatah Al Sisi, Donald Trump
Trump je pohvalil egiptovskega kolega Al Sisija. ZDA vsako leto Egiptu namenijo za okoli 1,3 milijarde dolarjev vojaške pomoči. Foto: Reuters
Trump: Boj proti terorizmu je spopad med dobrim in zlim

Donald Trump je v nagovoru 55 voditeljev držav z muslimansko večino pozval, naj prevzamejo vodstvo v boju proti radikalizaciji. Dejal je tudi, da so arabske dežele zaradi fanatičnega nasilja trpele največ smrtnih žrtev, in dodal, da se območje spopada s humanitarno in varnostno katastrofo.

Trump je hkrati okrcal Iran, češ da finančno podpira ter usposablja skrajne oborožence, ki širijo kaos in uničenje. Dodal je, da je oblast Bašarja Al Asada v Siriji kot iranski podložnik odgovorna za neizrekljive zločine.

Trump sprejel Al Sisijevo vabilo
Trump je v pogovoru z egiptovskim predsednikom Abdelom Fatahom Al Sisijem sprejel njegovo povabilo na obisk, piše nemška tiskovna agencija DPA. "To bomo zagotovo zelo kmalu dali na seznam," je dejal Trump med srečanjem z Al Sisijem, ki je predsedniški položaj osvojil na volitvah, potem ko je leta 2013 z vojsko z oblasti zrušil demokratično izvoljenega Mohameda Mursija. Al Sisi je Trumpu laskal in ga označil za "edinstveno osebnost, ki je sposobna delati nemogoče", Trump pa je odgovoril: "Se strinjam."

"Med Bahrajnom in ZDA ne bo napetosti"
Kralju Bahrajna Hamadu bin Isa Al Kalifi pa je Trump zagotovil, da v odnosih med državama ne bo "napetosti", kakršne so se pojavile, ko je nekdanji ameriški predsednik Barack Obama kritiziral zatiranje protestnikov, ki so zagovarjali reforme, leta 2011. V Bahrajnu so kot v nekaterih drugih tamkajšnjih državah protestniki nasprotovali vladavini kraljeve družine, ki pa jih je tudi s pomočjo vojske Savdske Arabije zatrla.

Dežele preplavlja ameriško orožje
S katarskim emirjem, šejkom Tamimom bin Hamadom Al Tanijem, namerava Trump govoriti o "nakupu veliko lepe vojaške opreme, ker je nihče ne izdeluje tako kot Združene države". Za ZDA to pomeni namreč delovna mesta, za Katar pa "sijajno varnost", je dodal Trump.

ZDA in Savdska Arabija so ob robu obiska že podpisale pogodbe o vlaganjih v vrednosti več kot 380 milijard dolarjev, med drugim so sklenile tudi orožarski posel, vreden 110 milijard dolarjev. Ameriški zunanji minister Rex Tillerson je posel označil za "močno sporočilo našemu skupnemu sovražniku" Iranu.

Obisk v Savdski Arabiji bo Trump sklenil z odprtjem centra za deradikalizacijo skrajnežev, turnejo pa bo v ponedeljek nadaljeval v še enem trdnem ameriškem zavezniku na Bližnjem vzhodu, Izraelu.

Trump: Boj proti terorizmu je spopad med dobrim in zlim