Svet
Ameriški predsednik Donald Trump je z besedami, da verjame v Nato, zavrnil navedbe, da je zagrozil z izstopom ZDA iz zavezništva. Foto: Reuters
Angela Merkel
Nemška kanclerka Angela Merkel je dejala, da so vse članice pripravljene prispevati svoj ustrezni delež. Foto: Reuters
Donald Trump
Ameriški predsednik je predlagal povišanje vojaških izdatkov na štiri odstotke BDP-ja, a se drugi voditelji s predlogom ne strinjajo. Foto: Reuters
VIDEO
Vrh Nata minil v znamenju...

Dodaj v

Trump: Nato je zdaj precej močnejši kot pred dvema dnevoma

Trump: Trenutno je nepotrebno razmišljati o izstopu iz Nata
12. julij 2018 ob 14:28,
zadnji poseg: 12. julij 2018 ob 17:58
Bruselj - MMC RTV SLO, STA

Ameriški predsednik Donald Trump je po ostrih kritikah na račun članic zveze Nato, še zlasti Nemčije, na nepričakovani novinarski konferenci v Bruslju zatrdil, da verjame v to vojaško zvezo.

Kot je dejal, je Nato "zdaj precej močnejši kot pred dvema dnevoma". Poudaril je, da je kolegom povedal, kako zelo nesrečen je zaradi preskromnih obrambnih proračunov zaveznic, nato so precej okrepile svoje zaveze. "Odnos do ZDA ni bil pošten, a zdaj je," je dodal.

Poudaril je, da so zaveznice obljubile, da bodo za obrambo namenile več in hitreje, pri čemer je omenil znesek 33 milijard dolarjev. Prvi dan vrha je ameriški predsednik pozval članice zveze, naj se zavežejo, da bodo za vojske namenili najmanj štiri odstotke bruto domačega proizvoda. Tudi same ZDA ne namenjajo tolikšnega deleža BDP-ja za vojsko. Zdaj velja za cilj doseči dvoodstoten delež BDP-ja za vojsko.

Trump zagrozil z izstopom iz zavezništva
Trump je na vrhu sicer zagrozil z izstopom ZDA iz zavezništva, če ne bodo preostale zaveznice takoj okrepile vojaških izdatkov, poročajo nemški mediji na podlagi virov, blizu pogovorom na vrhu zavezništva v Bruslju. Po srečanju pa je Trump dejal, da verjame v Nato in da je "trenutno nepotrebno" razmišljati o izstopu iz njega. Dodal je, da bi lahko izstop ZDA iz zveze verjetno lahko odredil tudi brez strinjanja kongresa.

Tako francoski predsednik Emmanuel Macron kot nemška kanclerka Angela Merkel sta zanikala, da bi Trump med dvostranskimi ali večstranskimi pogovori na vrhu Nata v Bruslju kdaj koli dejal, da bi ZDA lahko izstopile iz zavezništva. Macron je poudaril, da je Nato po vrhu še močnejši, saj je Trump znova potrdil zavezanost močnemu Natu. Merklova je dodala, da je Trump spregovoril tudi o tem, da se mora v zvezi spremeniti deljenje bremena. "Bila sem jasna, tudi drugi so bili, da smo na tej poti," kanclerko navaja nemška tiskovna agencija DPA.

Kremelj: Trump zapleta prihajajoči vrh ZDA-Rusija
Vrh Nata je bil po besedah ameriškega predsednika Trumpa "fantastično srečanje". Znova je poudaril dober odnos ZDA z Nemčijo, ki jo je prvi dan močno kritiziral zaradi njenega sodelovanja z Rusijo na področju dobave plina. Ponovil je, da ne mara plinovoda Severni tok 2, ob tem pa pripomnil, da če bi vsi imeli boljši odnos z Rusijo, tudi ta plinovod ne bi bil več problem. Za Nemčijo je Trump še dodal, da je "ujetnica" Rusije, rekoč, da gre za "nelojalno konkurenco".

Na njegove besede se je že odzval Kremelj, ki ugotavlja, da bi Trumpove opazke lahko "zapletle" prihajajoči vrh ZDA in Rusije. "Že prej smo povedali, da to ocenjujemo kot nelojalno konkurenco, saj gre za poskus prisile evropskih kupcev k nakupu dražjega utekočinjenega zemeljskega plina iz drugih držav," je dejal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov. "Severni tok 1 in 2 sta povsem trgovinska projekta, ki ustrezata interesom dobaviteljev zemeljskega plina in njihovih kupcev v Zahodni Evropi," je dodal in poudaril, da je "Rusija več desetletij dokazovala in še vedno dokazuje, da je zanesljiv porok energetske varnosti Evrope". Kot še dodaja Kremelj, plinovod Severni tok 2 ne bo povzročil nemške odvisnosti od Rusije, temveč bo postal temelj stabilnosti.

Stoltenberg: Po iskreni razpravi s Trumpom je Nato močnejši
Vrh Nata v Bruslju je kot "zelo dober" ocenil tudi generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg, češ so vse zaveznice zelo jasno slišale sporočilo ameriškega predsednika Donalda Trumpa. "Razumemo, da ta ameriški predsednik zelo resno misli glede obrambnih izdatkov, in to ima jasen učinek," je poudaril generalni sekretar in spomnil, da zaveznice po letih rezanja milijard zdaj milijarde dodajajo.

Odkar je predsednik Trump prevzel položaj, so evropske zaveznice in Kanada dodale 41 milijard dolarjev v obrambne proračune, vse so se zavezale k znatnemu povečanju. "Zaradi močne vodilne vloge predsednika Trumpa obstaja zdaj novo zavedanje o nujnosti glede obrambnih izdatkov," je še dodal Stoltenberg in pojasnil, da so se danes vse zaveznice strinjale, da bodo okrepile prizadevanja.

Vse zaveznice so po besedah generalnega sekretarja zavezane Natu, ker je ta dober za Evropo in za Severno Ameriko. Svetovni vojni in hladna vojna so pokazale, da smo skupaj močnejši, je dejal. Ob tem je znova spomnil, da je Nato doslej peti člen o skupni obrambi, ki v primeru napada na eno članico vse zavezuje k pomoči napadeni zaveznici, sprožil le enkrat: po terorističnih napadih 11. septembra 2001 v ZDA. Konkretno je to pomenilo, da se je na sto tisoče evropskih in kanadskih vojakov bojevalo z ramo ob rami z Američani v Afganistanu in da jih je več kot tisoč plačalo z življenjem, je še spomnil Stoltenberg.

Drugi dan posvečen tudi Afganistanu
Na vrhu so govorili tudi o Afganistanu. V Bruselj je prišel tudi afganistanski predsednik Ašraf Gani. Britanska premierka Theresa May je napovedala, da bodo v Afganistan poslali dodatnih 400 britanskih vojakov, ki sicer ne bodo imeli bojne vloge. ZDA so že septembra lani za 3.000 povečale število svojih vojakov. V Afganistanu je tako okoli 15.000 ameriških vojakov.

Nato je bojne operacije uradno končal leta 2014, svojo vlogo pa je prepustil afganistanski vojski. Od takrat so talibani povečali ozemlje, nad katerim imajo nadzor. BBC poroča, da so talibani odkrito navzoči na 70 odstotkih ozemlja Afganistana, prevzeli pa naj bi ga še več.

B. V., K. Št.
Prijavi napako
Komentarji
ni maitre
# 12.07.2018 ob 14:35
Najbolje bo, da odprete nov zavihek na MMC - Trump sporoča in iz minute v minuto kronološko dopolnjujete Donaldove izjave, tako bomo tudi navadni smrtniki razumeli, kaj se plete po glavi stabilnega genija...
noxy
# 12.07.2018 ob 14:35
Kaj za tistih 4% velja tudi če od Rusov kupujemo?
Zjesenic
# 12.07.2018 ob 14:35
Kere nebuloze, trosi tale Trumpl.
grenadir
# 12.07.2018 ob 14:33
Nič novega.... Kot je vsak z dvema delujočima neurotransmiterjema pričakoval..... Evropa se je zopet pokakala....
Zjesenic
# 12.07.2018 ob 14:37
Večina teh izdatkov gre itak v žep ZDA in Izraela. Kar oni potrošijo, potrošijo pri sebi. Zdaj bi nas pa rad ožemal še bolj ?
TineB
# 12.07.2018 ob 14:37
Bučnež Nabijačnik je tale Trump ... okrogel, oranžen, znotraj puhel in votel ter nabija v tri dni nekaj ...

#noregobe.press
ennui
# 12.07.2018 ob 15:02
4% za vojsko, saj si nor.
royayers
# 12.07.2018 ob 15:35
ZDA so vojni zločinci, kdaj bo kdo od teh zločincev odgovarjal v Haagu?
DrKult
# 12.07.2018 ob 15:23
Dosegel nič od nič, zdaj pa prodaja to kot svoj uspeh in se umika kot kvazi zmagovalec. Ze videno pri S. Koreji. Krasen signal za EU, da grožnjam še sam ne verjame.
qwerty99
# 12.07.2018 ob 14:51
Huh, kakšen genij (verjetno pomisli vsakič, ko se pogleda v ogledalo), v dveh dneh je NATO potegnil iz brezna (ki ga je sam namišljeno ustvaril) in ga celo okrepil. Neverjetno.
Verjetno bo pa že jutri od vsake države zahteval 8% BDP-ja za vojsko.
vl4do
# 12.07.2018 ob 15:22
NATO se ni nikoli branil, vedno je napadal in prinasal smrt ter unicenje kjer je pustosil.
pepar
# 12.07.2018 ob 15:21
4 procente za ameriško vojaško industrijo,ki je še edini vlečni konj njihovega gospodarstva.
Tale zmaj umira in smrtni krči so lahko hudo usodni za cel svet.
polarni123
# 12.07.2018 ob 14:39
Hm kaj bi se hipotetično zgodilo če bi ameriškega gospodarja vse članice NATA zamenjali za ruskega ali kitajskega?
Dionezij
# 12.07.2018 ob 16:17
Nato nikoli ne bo napadel Rusije. Napad nanjo bi pomenih konec UE, glavna mesta njenih članic pa bi se v nekaj urah spremenila v prah in pepel. Zakaj pa ZDA skrbi varnost EU, saj so onstran oceana in jih Rusija ne ogroža. Pri vsem tem gre za lobi vojaške industrije ZDA. Ta industrija potrebuje trg, ki ga s prodorom ruskega in kotajskega orožja na trg izgubljajo ZDA, to izgubo pa bo pokrival NATO oz. njegove članice. Če si pod vplivom ZDA je OK, če si pa morda pod plivom Rusije ali Kitajske pa ni OK. Taka je politika ZDA. Si z nami ali pa si proti nam. Plesati moraš tako kot ZDA igrajo. Tega pa so se države že naveličale in zato ZDA vse bolj izgubljajo mednarodni vpliv. Kitajska pa z investicijami ta pliv iz dneva v dan vse bolj pridobiva. Nata, ki je ostanek hladne vojne, pa je zastarela organizacija, ki nima prihodnoasti. Kaj pomeni tuja vojska na domačih tleh, pa imamo Slovenci kar veliko iskušen. Niti bratstvo in enotnost narodov nas ni obvarovala pred napadom JLA, ki je bila naša nekdanja skupna vojaška sila. Vojska ukrepa po volji in nalogu politike, politiki pa so pokvarljivo blago in svoja stališča menjajo kot spodnje perilo. Namesto pogovorov o miru, se politiki pogovarjajo o krepitvi vojaških proračunov. Zakaj nimajo konference, na kateri bi se dogovorili kako v svetu končati vojne, ki sta jih zakuhala in sta vpletena NATO in ZDA.
el CARTEL
# 12.07.2018 ob 15:11
ali sem to prav zasledil,
29 članic NATA je pristalo Trumpovim zahtevamin bo ŠE BOLJ povečalo izdatke za to nepotrebno organizacijo

medtem ko doma pa kao ni denarja za nič???

smešno.
dajmo že referendum o izstopu (zakaj so političen stranke tako proti, saj se le vpraša ljudstvo če smer, ki smo si jo zastavili pred desetletjem in več, še VEDNO VELJA)?
Guinness
# 12.07.2018 ob 14:44
Trump če izstopiš iz NATA boš zame največja legenda v zgodovini politike. Verjetno mu globalisti tega nikoli ne bodo dovolili.

Ce izstopi iz NATA ravno usa najvec izgubijo. Pa nekaj ze nabijat o nekem anti-globalisticnem Trumpu, ker je dalec od tega
KovacevaKobila
# 12.07.2018 ob 20:18
Ob tem je znova spomnil, da je Nato doslej peti člen o skupni obrambi, ki v primeru napada na eno članico vse zavezuje k pomoči napadeni zaveznici, sprožil le enkrat: po terorističnih napadih 11. septembra 2001 v ZDA. Konkretno je to pomenilo, da se je na sto tisoče evropskih in kanadskih vojakov bojevalo z ramo ob rami z Američani v Afganistanu

V celotni Natovi zgodovini se je slavni člen sprožil enkrat. In še takrat ni šlo za vojaško invazijo, temveč za teroristični napad. Vmes pa sedemdeset let metanja davkoplačevalskih milijard skozi okno. Milijard, s katerimi bi lahko okrepili razmajano socialno državo, zdravstvo, šolstvo itn.

V Afganistanu so se bojevali 'z ramo ob rami', pravi g. Stoltenberg. Proti komu že? Bradatim pastirjem? In dosegli so ... kaj že?

Ustvarjanje kobajagi sovražnikov in furanje 'operacij', ki so le krinka za krvave strateške igrice in polnjenje zasebnih žepov.

Bruh.
prim00z
# 12.07.2018 ob 14:51
kak pa totemu špila, adijo...

da prispevajo 70% proračuna?
JA VALDA, če je članstvo v NATU edini garant, da te ZDA ne napade, pa še to ne 100%
Mihsss
# 12.07.2018 ob 14:52
Tukaj pride v poštev tista Jelinčičeva.

Oprostite, ampak vi ste bedak.
alcatraz
# 12.07.2018 ob 16:30
nato kot market za izraelsko in ameriško orožje
testirano na palestincih
še kej?
zdaj pa izvolite!
če mi je bilo kdaj za karkoli v življenju žal, mi je bilo žal za to, da sem volil za vstop v nato.
prav sramujem se.
vranek
# 12.07.2018 ob 15:48
Iz nore luknje nori veter piha. Tole ni za nikamor. EU rabi svojo vojsko! Potem ven iz nata. Teh kavbojev mam dovolj, to je izpod vsakega nivoja.
man_utd
# 12.07.2018 ob 15:03
Kako naivni smo ljudje. Isto kot pri potrosnji in obrabi avtomobilov je tudi pri orozju. Tako avto kot orozje so obrabita hkrati pa morata sluziti namenu.

Torej vec proizvedenega orozja ki nato pomeni odpis starega in gre v roke napacnim predvsem pa neumnim ljudem.

In nato se cudimo zakaj vojne na bliznjem vzhodu (poleg nafte seveda) in ostalem svetu. Samo biznis, ali pa se v odzadju kaj dogaja.

Res ne razumem kam in zakaj bi recimo Slovenija morala povecati vojaski proracun za nekaj 100m, medtem ko imamo cakalne vrste, socialne stiske... potem pa se bomo cudili novim davkom in novim drazjim cenam bencina, storitev....

BEdarija!
k500
# 12.07.2018 ob 20:33
junker v svojem elementu na sedežu nata

[video]https://www.youtube.com/watch?v=o
ecvYFq_wi0/[video]

in te mi plačujemo članstvo v eu, spokajmo se že ven iz nata in eu.
freelander1
# 12.07.2018 ob 15:30
Za 70% prispevka n NATO dobijo 100% nafte iz Iraka in Libije in jo nato za 200% prodajo zaveznikom. Donos je 300%.
gubceva11
# 12.07.2018 ob 15:24
Ob nepremišljenih izjavah, ki jih je danes na sedežu Nata, sproduciral ameriški predsednik in vidnih zadregah visokih uradnikov, se je danes 12.07.2018 začel pojavljati dvom o upravičenosti obstoja take organizacije. Ja res je , nič ni večno.
vl4do
# 12.07.2018 ob 15:21
In zakaj je potreben mocan NATO?
Do zdaj je NATO napadal sibkejse drzavice, a se ocitno pripravljajo na vecji zalogaj.
m72
# 12.07.2018 ob 15:19
Hegemonija je postala zgodovina. Prvi mejnik so postavili Rusi, v Siriji, drugega pa Kitajsko gospodarstvo. Ameri na veliko harajo po Afriki in Južni Ameriki, se pa zavedajo, da bodo odpikali, če se ne bodo uspeli kot Alien natovoriti Evropi na hrbet.
Guzjebescu
# 12.07.2018 ob 15:07
Trump=slon v trgovini s "porcelanom" (NATO) katere solastniki so Nemci, Francozi, UK.. in tudi mi
J@st
# 12.07.2018 ob 20:11
Ampak kakšen užitek je opazovati kako Trumo ponižuje in zaničuje te hlapce, ki so toliko časa za nas ustvarjali sliko solidarnosti, povezanosti in odločnosti.
Prišel je Trump in nam je pokazal realno sliko strahopetnih prisklednikov v vodstvu EU.
Kdo bi si mislil...
Hvala Trumpu:)))
HakmeD
# 12.07.2018 ob 15:45
Nič drugega, kot reševanje am. orožarske industrije!
m72
# 12.07.2018 ob 14:54
"Ponovil je sicer, da ne mara plinovoda Severni tok 2, ob tem pa je pripomnil, da če bi vsi imeli boljši odnos z Rusijo, tudi ta plinovod ne bo več problem. Za Nemčijo je sicer Trump še dejal, da je pod "popolnim nadzorom" Moskve."

Haha, mogoče, da stabilni tudi palačink z marmelado ne mara :-) Pa kaj pol?
Plinovod mu ne bi bil "problem", če bi lahko vrinil amerski piskrček k temu poslu. Za to gre. In, kot se za "genija" spodobi, je opazil tisto, česar nihče drugi ne vidi - da so švabi okupirani od Rusov :-)
Trajna je nevarna stvar. Lahko ti mozeg skuhajo pod havbo :-)
Kekec99
# 12.07.2018 ob 22:19
Za obrambo od koga, ZDA mogoče? Kot mafija ki pobira denar od gostinskih lokalov in temu rečejo varovanje, če lastnik varovanja ne plača pa mu lokal uničijo kar "varnostniki" sami.
agenda21
# 12.07.2018 ob 21:27
NATO je črna luknja na zemlji, ki pa je zaenkrat s preslabimi teleskopi ni mogoče odkriti.
J@st
# 12.07.2018 ob 20:22
zupa9
# 12.07.2018 ob 19:50
Prijavi neprimerno vsebino
NATO je edina organizacija, ki ohranja mir in blaginjo nam in ostalim narodom. Nekateri smatrato to za samoumevno.
---------------------
To povej iračanom,. libijcem, jemencem.
maja kibira
# 12.07.2018 ob 17:50
Kar naj grejo ven iz zaveznistva...skrajni cas da nehamo podpirat njihovo orozarsko industrijo in njihovo agresivno svetovno politiko. So nekredibilen partner ki z groznjami dosegajo svoje cilje in interese. Pogreznili se bodo sami vase.
zeus-zengg
# 12.07.2018 ob 14:49
Pa da vidimo če so EU voditelji resnično tako neumni (jaz verjamem da so).
-------------
seveda niso neumni ampakle strahopezdljivi služabniški in sfeminizirani politični nameščenci . Takim smo Slovenci hlapci - kam mi sodimo pa spada v znanstveno fantastiko ...
thomasnn
# 12.07.2018 ob 14:49
Ta je sinonim za obračanje po vetru. Včeraj tako, danes drugače, jutri nekaj vmes... Edino, kar pri njem predstavlja konstanto je "tisto" na njegovi glavi in kar bi nekateri imenovali pričeska.
TineB
# 12.07.2018 ob 14:36
Trump:
Nato je zdaj precej močnejši kot pred dvema dnevoma. Odnos do ZDA ni bil pošten, a zdaj je.


Mhm
agenda21
# 12.07.2018 ob 21:00
Mislim, da je dnarja za NATO preveč.
Najprej naj ga preštejejo, koliko so ga porabili, potem bomo pa videli.
https://off-guardian.org/2017/07/22/trillions-of-dollars-in-u-s-military-spending-is-unaccounted-for/

Mogoče se še spomnite meseca okrog 11.9. 2001, ko je pentagon 2T kar...
21.12.2012
# 12.07.2018 ob 17:21
zakaj že svet potrebuje nato?
kiliboy
# 12.07.2018 ob 16:06
4% pridelanega BDP dati za vojsko, je pravzaprav 4% preveč.
gesan
# 12.07.2018 ob 15:51
WeeBay
# 12.07.2018 ob 14:41
Trump če izstopiš iz NATA boš zame največja legenda v zgodovini politike. Verjetno mu globalisti tega nikoli ne bodo dovolili.
--------------------------------
hehehe,
on je tvoja legenda že cel cajt!
gesan
# 12.07.2018 ob 15:49
Trump: Nato je zdaj precej močnejši kot pred dvema dnevoma
---------------------------
kolko je njegova osebna vreča debelejša, da je to izjavil?

Sicer pa, zadnjič nam je trdil, da je baje un Kim zelo dobra in pametna oseba.

On ne obrača "plošče".
On obrne kar cel džuboks, da "zamenja muziko"!

:)
copcop
# 12.07.2018 ob 15:37
WeeBay
Ne vem zakaj prejemam minuse? Globalistična agenda? Jaz sem že nič kolikokrat poudaril da bi morali začeti sodelovati z Rusijo

Nemci odlično sodelujejo z Rusi, povečujejo nakup plina, a jih Trump zmerja. Kdo je tu nor?
STANE
# 12.07.2018 ob 15:26
Trumpu se meša od tega NATA.....Stavim,da še Melanijo ponoči kliče NATO....
agenda21
# 12.07.2018 ob 21:34
Če bi ljudje opazili, je veliko črnih lukenj na zemlji, nekateri to zakrivajo z belo barvo, posebaj v Rimu.
Chopin
# 12.07.2018 ob 21:03
Konkretno je to pomenilo, da se je na sto tisoče evropskih in kanadskih vojakov bojevalo z ramo ob rami z Američani v Afganistanu in da jih je več kot tisoč plačalo z življenjem, je še spomnil Stoltenberg

Drzava, ki ni niti na istem kontinentu kot vecina clanic NATA... Res je potrebno "obrambni" proracun povecati.

In mimogrede, v Afganistanu so vojaki Nata ze 17 let. Da niti ne omenjamo ostalih drzav kot recimo Irak ali Libiji, seznam drzav nad katerimi je Nato ali njegove clanice zganjal agresijo je dolg.
Hopi
# 12.07.2018 ob 20:37
Veste, kaj sem ves čas pogrešal pri Trumpovem obisku v Bruslju?

Fant ves čas ni zinil niti ene o priseljevanju?!

Takoj, ko je stopil na angleška tla, pa se je takoj pohvalil z:

»Trump je proteste ignoriral in rekel: "Menim, da mi je Velika
Britanija zelo všeč. In mislim, da se z menoj strinjajo o
priseljevanju. Zelo močan sem v mnenju o priseljevanju.«

To in zelo marsikaj pikantnega na račun samohvaljenja in (kakor
kramar) dosežka proračuna za NATO pred celinsko rajo v Bruslju
je že takoj zinil, ko je stopil na otoška angleška tla boš našel v:

glej:
Associated Press: 12. Julij, 2018
guglaj:
Trump’s claim that NATO will boost defense spending disputed
prevajanje:
Trumpova trditev, da bo Nato povečal obrambno porabo, je bila
sporna
anjago2
# 12.07.2018 ob 20:15
za afganistanski opij pa mi je res vseeno, niti centa dohodnine nočem odvajat za zaščito proizvodnje tam
Ramus
# 12.07.2018 ob 19:56
"Ameriški predsednik Donald Trump je po ostrih kritikah na račun članic zveze Nato, še zlasti Nemčije, na nepričakovani novinarski konferenci v Bruslju zatrdil, da verjame v to vojaško zvezo."

Še malo Trumpovanja pa bo kmalu standardna puška v NATO Kalašnikov,....
Kazalo