Po slovenski vladi je odločitev o napotitvi vojske na meje za nadzor ob prihodu prebežnikov sprejela tudi vlada v Zagrebu. Vojsko je na mejo z Grčijo že poslala Makedonija. Foto: BoBo
Po slovenski vladi je odločitev o napotitvi vojske na meje za nadzor ob prihodu prebežnikov sprejela tudi vlada v Zagrebu. Vojsko je na mejo z Grčijo že poslala Makedonija. Foto: BoBo
Tihomir Orešković
Hrvaški premier Tihomir Orešković je dejal, da bo vojska na meji le pomagala policiji. Foto: Žiga Živulovic jr./BoBo

Notranji minister Vlaho Orepić je dejal, da je odločitev vlade odziv na begunsko krizo in na razmere v soseščini. Izpostavil je, da zakonske spremembe obravnavajo izredne situacije, ko je treba pomagati policijskim enotam pri nadzoru meje. V vladi so poudarili, da bodo vojaške sile na meji posredovale le izjemoma in po navodilih policije.

"Izjemoma, ko ministrstvo ali predsednik vlade ocenita, da je to potrebno iz varnostnih ali humanitarnih razlogov, lahko oborožene sile pomagajo pri varovanju državne meje na način, ki je predpisan z zakonom o obrambi," je Orepić prebral spremenjeno besedilo zakona o nadzoru državne meje.

Navzočnost bo morala zahtevati policija
Spremembe zakona o obrambi hrvaškim oboroženim silam omogočajo posredovanje ob državni meji na zahtevo policije v skladu z zakonom o nadzoru državne meje. Kot določajo spremembe zakona, odločitev o uporabi vojske na meji po pojasnilih ministra za obrambo Josipa Buljevića sprejme hrvaška vlada na predlog ministra za obrambo ob predhodnem soglasju predsednika oziroma predsednice republike.

Slovenija kot referenca
Premier Tihomir Orešković je zatrdil, da bo vlada vojake na mejo napotila le, če bo policija potrebovala pomoč. Spomnil je, da je Slovenija že angažirala svoje vojake ob meji in da imajo tudi v Srbiji možnost uporabe vojske na meji.

"To ne pomeni, da bomo že jutri aktivirali vojake, ampak zakonske spremembe omogočajo uporabo vojske, če bo treba pomagati policiji ob meji," je dejal. Premier Orešković je izpostavil tudi dobro koordinacijo in komunikacijo med Avstrijo, Slovenijo, Hrvaško, Srbijo in Makedonijo pri spopadanju z begunsko krizo. Pojasnil je, da ni bilo nobenih napetosti, ko sta Avstrija in Slovenija omejili število vstopov prebežnikov na svoje ozemlje.

Na ponedeljkovem vrhu EU-ja s Turčijo Orešković pričakuje spremembo strategije, ki naj bi v prihodnjih tednih prinesla občutno zmanjšanje begunskega vala v Evropo.