Sprva okoljevarstveni shod se je sprevrgel v protest proti Erdoganu. Foto: Reuters
Sprva okoljevarstveni shod se je sprevrgel v protest proti Erdoganu. Foto: Reuters

Aktivistom so očitali ustanovitev zločinske združbe, kršitve javnega reda, organizacijo nezakonitih protestov prek družbenih omrežij, grozila pa jim je večletna zaporna kazen.

26 aktivistov, med katerimi so tudi zdravniki, arhitekti in inženirji, je voditeljev skupine Taksim Solidarity, krovnega gibanja civilne družbe, sindikatov in političnih skupin, ki je bilo v ospredju protestov.

"Vsi smo bili oproščeni," je povedala Mucella Yapici, ena izmed protestnih voditeljic. "Bil je absurden proces, s katerim so Taksim Solidarity poskušali ožigosati kot zločinsko organizacijo," je dodala.

Sojenje aktivistom se je začelo na carigrajskem sodišču junija 2014, leto dni po demonstracijah, ki so se začele kot manjši okoljevarstveni upor za rešitev parka Gezi, ene izmed redkih zelenih oaz sredi te turške metropole.

Protest se je prelevil v množičen in vsedržaven upor proti Erdoganu, ki je medtem zasedel položaj predsednika države, sledilo pa je brutalno policijsko zatrtje.

Borci za človekove pravice so zahtevali, da se zavržejo obtožbe proti danes oproščenim, človekoljubna organizacija Amnesty International pa je proces označila za "politično motivirano predstavo".