Turški premier Recep Tayyip Erdogan je uresničil grožnjo in v petek onemogočil priljubljeno družbeno omrežje Twitter. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Turški premier Recep Tayyip Erdogan je uresničil grožnjo in v petek onemogočil priljubljeno družbeno omrežje Twitter. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Recep Tayyip Erdogan
Mednarodna skupnost je obsodila prepoved, ki je postala precej neprijetna za Erdogana ter njegovo Stranko za pravico in razvoj pred nedeljskimi lokalnimi volitvami, prvimi po izbruhu korupcijskega škandala. Foto: MMC RTV SLO/Reuters

Upravno sodišče v Ankari bo o odločitvi obvestilo državno agencijo za telekomunikacije TIB, ki naj bi dostop do Twitterja omogočila v prihodnjih urah, je poročala turška zasebna televizija NTV.

Erdoganova vlada, ki jo pretresa velik korupcijski škandal, je poleg Twitterja onemogočila še več tisoč drugih spletnih strani.

Dostop do Twitterja je bil onemogočen 20. marca, le nekaj ur po tistem, ko je Erdogan zagrozil, da bo "izbrisal" to omrežje, ker ni izpolnilo več sto odredb sodišč o odstranitvi "nezakonitih" vsebin.

Številni med desetimi milijoni turških uporabnikov Twitterja so se uspešno izognili blokadi in tvitali prek prenosnih telefonov ali zasebnih virtualnih omrežij. V Turčiji ima Twitter okoli 10 milijonov uporabnikov. Leta 2010 je država po dveletni prepovedi sprostila dostop do YouTuba.

Škandal močno zatresel njegov stolček
Erdogan, ki velja za enega najvplivnejših turških politikov, je na oblasti že 11 let, korupcijski škandal, ki je izbruhnil decembra, pa predstavlja enega največjih izzivov za njegovo vladavino do zdaj. Pod plazom obtožb zaradi korupcije so se med drugim znašli visoki politični predstavniki in gospodarstveniki, ki so blizu Erdoganu. Policija je decembra v okviru hišnih preiskav aretirala na desetine ljudi, med njimi tudi sinove nekdanjih ministrov. Turško tožilstvo je pred dnevi že spisalo tudi prvo obtožnico proti 21 ljudem.

Sum je padel tudi na Erdogana, ko so se v javnosti pojavili posnetki njegovega domnevnega pogovora s sinom, v katerem razpravljata, kako skriti večje vsote denarja. Erdogan je v povračilnem udarcu odpustil več sto tožilcev in policistov ter med drugim zagrozil s prepovedjo Facebooka in YouTuba. Odgovornost je pripisal vplivnemu kleriku Fetullahu Gülenu, ki naj bi iz tujine skušal uporabiti svoj vpliv za destabilizacijo njegove vlade.