Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Ukrajina
Za mizo so sedli predstavniki vlade in opozicije. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Ukrajina
V nedeljo se je v središču Kijeva zbralo okoli 650.000 protestnikov, kar je največ do zdaj v treh tednih protestov. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Štefan Fule in Serhij Abrazov
Fule in Abrazov sta se v četrtek srečala v Bruslju. Foto: EPA

Ukrajinski predsednik Viktor Janukovič je na okrogli mizi obljubil amnestijo za aretirane protestnike, kar je ena izmed glavnih zahtev opozicije. Poudaril je, da je treba spor končati, in zagotovil, da se Ukrajina ni odpovedala približevanju EU-ju. Ob tem je izrazil pripravljenost najti pot, ki bi dala Ukrajincem upanje, da lahko premagajo tovrstne krize. Znova pa je zavrnil odstop.

Na okrogli mizi sodelujejo vodja opozicijske stranke Udar Vitalij Kličko, vodja nacionalistične stranke Svoboda Oleg Tjagnibok in vodja stranke zaprte nekdanje premierke Julije Timošenko, Arsenij Jacenjuk. Med udeleženci razprave so tudi premier Mikola Azarov ter nekdanji predsedniki Leonid Kučma, Leonid Kravčuk in Viktor Juščenko, pa tudi predstavniki političnih strank, sindikatov, študentskega gibanja in strokovnjakov.


Protestniki zahtevajo odstop vlade

Opozicija na drugi strani vztraja, da to ni dovolj. Zahtevajo odstop vlade premierja Mikola Azarova.

Ukrajinska opozicija je pozvala k novim protestom ta konec tedna, da bi še okrepili pritisk na Janukoviča, od katerega zahtevajo podpis sporazuma.

Protestniki so medtem v središču Kijeva znova postavili barikade, ki jih je predtem odstranila policija. Na kijevskem Trgu neodvisnosti se je medtem zbralo okoli 15.000 protestnikov. Območje, ki ga zasedajo, so razširili zunaj trga s postavitvijo novih šotorov, pri tem pa niso naleteli na odpor policije. Na trgu je sicer noč preživelo 4.000 protestnikov.

Podpis sporazuma v Bruslju
Prvi namestnik ukrajinskega premierja Serhij Arbuzov je sicer v četrtek sporočil, da bo Ukrajina kmalu podpisala sporazum na srečanju v Bruslju. Abruzov se je srečal z evropskim komisarjem za širitev Štefanom Arbuzovom, ki je pojasnil, da bo EU zagotovil več finančne pomoči Kijevu, če bo ta podpisal sporazum, vendar ni razkril, kdaj naj bi sledil podpis.

Po besedah visoke zunanjepolitične predstavnice EU-ja Catherine Ashton ji je Janukovič dejal, da bo podpisal omenjeni sporazum. Ashtonova je dejala, da ji je Janukovič na srečanju zagotovil izpustitev vseh, ki so bili prijeti zaradi protestov.

Ameriški državni sekretar John Kerry je izrazil "gnus" ob vladnem ravnanju s protestniki. Z ameriškega zunanjega ministrstva so pozneje sporočili, da razmišljajo o nizu odgovorov na ukrepanje Kijeva, med drugim tudi o sankcijah.

Med dvema ognjema
Rusija je sporočila, da skuša EU prisiliti Ukrajino v podpis sporazuma, čeprav naj bi bilo to v nasprotju z željami večine Ukrajincev in ni v interesu vlade v Kijevu. Moskva si želi, da bi se Ukrajina priključila carinski uniji, v kateri sta poleg Rusije še Kazahstan in Belorusija.