Svet

Poudarki

  • Jutarnji: Boris Šprem - spregledani hrvaški politik
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.4 od 17 glasov Ocenite to novico!
Boris Šprem
Predsednik hrvaškega sabora Boris Šprem je bil star 56 let. Foto: EPA

Dodaj v

Umrl je predsednik hrvaškega sabora Boris Šprem

Njegove posmrtne ostanke bodo v prihodnjih dneh prepeljali v domovino
30. september 2012 ob 09:55,
zadnji poseg: 30. september 2012 ob 10:53
Zagreb - MMC RTV SLO

Po dolgotrajnem boju z redko, invazivno obliko krvnega raka je v bolnišnici v ameriški zvezni državi Teksas umrl predsednik hrvaškega sabora Boris Šprem, poročajo hrvaški mediji.

Kot piše Jutarnji.hr, so Špremu rakasto tvorbo v plazmi krvnih celic prvič diagnosticirali leta 2010. Po sprva uspešnem zdravljenju se je celo vrnil k opravljanju funkcije v hrvaškem saboru kot tudi v zagrebški mestni skupščini.

Po ponovitvi bolezni pa je bil od junija letos najprej na zdravljenju v hrvaških bolnišnicah, nato pa se je odločil za zdravljenje v teksaški bolnišnici v Houstonu MD Anderson, ki je svetovno priznana bolnišnica za zdravljenje rakavih bolezni.

V saboru, katerega vodenje je prevzel po parlamentarnih volitvah lani, ga je nadomeščal Josip Jenko.

"Tihi glas hrvaškega sabora"
Boris Šprem se je rodil 4. aprila leta 1956 v občini Koprivnički Bregi. Kmalu po diplomi iz prava ga je pot zanesla v politiko, v kateri je dejaven od leta 1980. Med drugim je bil predstojnik urada za zakonodajo, odbora za pravosodje in odbora za obrambo. Leta 2008 je postal predstavnik hrvaškega sabora, že tri leta pozneje pa je njegov predsednik. Med letoma 2008 in 2011 je bil tudi predsednik zagrebške mestne skupščine.

Spregledani politik
Kot piše Jutarnji.hr, je veljal za mirnega politika oziroma "tihi glas hrvaškega sabora". Za svoja dejanja ni zahteval posebnih priznanj, pozornost medijev mu je bila tuja. Bil je tihi delavec, katerega sadove dela so nato želi drugi. Njegova politična kariera je bila zaznamovana s tem, da je iz rok spustil veliko priložnosti oziroma da je bil velikokrat spregledan.

Nikoli ni želel prevzeti položajev, na katerih so ga številni videli. Zavrnil je položaj ob boku Ivice Račana po zlomu Zvezne komunistične stranke Hrvaške (SKH) v osemdesetih letih prejšnjega stoletja. Na lokalnih volitvah leta 2000 je županski stolček prepustil Milanu Bandiću. Pred skorajšnjo inavguracijo na mesto predsednika Socialdemokratske stranke (SDP) v mestnem svetu pa je stolček prepustil Davorju Bernardiću, še piše Jutarnji.

K. Š.
Prijavi napako
Komentarji
Ta novica trenutno še nima komentarjev.
Kazalo