Iskanje morebitnih preživelih se nadaljuje tudi šesti dan po potresu. Foto: Reuters
Iskanje morebitnih preživelih se nadaljuje tudi šesti dan po potresu. Foto: Reuters
L'Aquila
Reševalci so delali tudi ponoči, a reševalna akcija se počasi bliža koncu. Foto: Reuters

Dan po državnem pogrebu žrtev rušilnega potresa je število žrtev naraslo na 291, saj so izpod ruševin potegnili še več trupel. Reševalni psi so ponoči zaznali človeški vonj, reševalci pa so slišali zvoke v ruševinah štirinadstropne stavbe v L'Aquili, srednjeveškem mestu, ki ga je potres najhuje prizadel. A čez noč so zvoki potihnili, psi pa so najverjetneje zavohali vonj trupel ali krvi. Zadnja, ki so jo živo potegnili izpod ruševin, je 20-letna ženska, ki so jo rešili v torek.

Ostra debata o odgovornosti
Po potresu, ki je zrušil tudi nekatere novejše stavbe - v L'Aquili sta bili med drugim močno poškodovani bolnišnica in pravosodna palača -, v Italiji poteka ostra debata o tem, kdo je odgovoren. Državno tožilstvo je sprožilo uradno preiskavo o morebitnih kršitvah gradbenih predpisov, ki naj bi prispevale k množičnemu zrušenju javnih zgradb v potresu. Strokovnjaki naj bi kakovost gradnje porušenih poslopij začeli ocenjevati v naslednjih tednih. "Moramo vedeti, zakaj so se te zgradbe zrušile," zahteva župan L'Aquile Massimo Cialente.

Zgradbe bi rušil tudi šibkejši potres
Da so tragedijo v veliki meri zakrivile neodgovornost in kršitve gradbenih pravil, je menil tudi italijanski predsednik Giorgio Napolitano, ki se je udeležil pogreba in si ogledal razdejanje. "Moramo se iskreno vprašati, kako je mogoče, da se gradbena pravila na potresnih območjih ignorirajo. Nihče si ne sme zatiskati oči, niti gradbena podjetja niti tisti, ki so pristojni za nadzor," je rekel. Nekateri strokovnjaki trdijo, da bi se večina zgradb v pokrajini Abruzzo zaradi slabe gradnje porušila že ob precej šibkejšem potresu, kot je bil ponedeljkov.

"Kljub žalosti moramo praznovati z upanjem"
Prebivalci osrednje Italije, ki jo je po ponedeljkovem potresu streslo še veliko popotresnih sunkov, se pripravljajo na praznovanje velike noči. V šotore, kjer je zatočišče poiskala približno polovica od 40.000 ljudi, ki so ostali brez strehe nad glavo, postavljajo oltarje, kjer bo več kot 100 duhovnikov darovalo velikonočne maše. "Kljub globoki žalosti želimo veliko noč praznovati s srcem, polnim upanja. Kristjan ve, da smrti vedno sledi vstajenje," je dejal eden izmed tamkajšnjih duhovnikov.

Berlusconi ponudil svoje vile
Po nekaterih ocenah škoda, ki jo je povzročil potres, sega do treh milijard evrov. Premier Silvio Berlusconi, eden najbogatejših Italijanov, je tiste, ki so ostali brez doma, povabil, da se nastanijo na treh njegovih zasebnih posestih. "Tudi jaz bom naredil, kar morem, in ponudil nekatere izmed svojih hiš," je obljubil 72-letni medijski mogotec.

T. V.