Francois Bozize z zvestimi silami ni bil več kos upornikom, po košarici Francije pa so ga vsaj za zdaj rešili sosedje. Foto: Reuters
Francois Bozize z zvestimi silami ni bil več kos upornikom, po košarici Francije pa so ga vsaj za zdaj rešili sosedje. Foto: Reuters
Nasilje v Srednjeafriški republiki leta 2007
Srednjeafriška republika, ki zavzema površino, podobno Franciji, ima okoli 4,5 milijona ljudi, BDP na prebivalca pa znaša le 800 dolarjev. Foto: EPA

Uporniška koalicija Seleka se je po treh tednih zmag že povsem približala Banguiju, zdaj pa se je ustavila pred vrati prestolnice, s čimer so se uporniki izognili spopadu z vojskami sosednjih držav, ki so priskočile na pomoč predsedniku Francoisu Bozizeju.

Predsednik pozabil na dogovor
"Zaprosil sem naše sile, naj od danes naprej ne napredujejo več, ker želimo v Libervillu začeti pogovore o politični rešitvi krize," je povedal predstavnik Seleke Eric Massi. Uporniki so se zoperstavili Bozizeju, ker ni spoštoval prejšnjega mirovnega sporazuma iz leta 2007.

Po sporazumu bi morali pripadniki različnih gverilskih gibanj postati del državne vojske, kjer pa nekdanji uporniki niso dobili obljubljenih položajev in plač. Zaradi tega se je oblikovala ohlapna koalicija upornikov, ki so znova prijeli za orožje, v tritedenskem pohodu pa so zavzeli večino vzhoda Srednjeafriške republike.

"Afriška zgodba": državni udari in kruti diktatorji
Država v osrčju Afrike ostaja ena najmanj razvitih držav celine, čeprav premore bogata nahajališča rud in plemenitih kovin ter mineralov (uran, zlato, diamanti so glavne izvozne danosti). Po osamosvojitvi leta 1958 so državo pretresali pogosti državni udari in vladavine nesposobnih diktatorjev. V 70. letih je po vsem svetu zaslovel Jean-Bedel Bokassa, samoimenovani cesar, ki so mu pripisovali ljudožerstvo.

Pred desetletjem v tretje le uspel s pučem
Francoisu Bozize
je kot general leta 2001 izvedel dva neuspešna poskusa udara, nato pa je dve leti pozneje z ofenzivo iz Čada presenetil in zavzel glavno mesto ter strmoglavil Ange-Felixa Patasseja, ki je bil predtem 10 let predsednik države. Bozize se je v letih 2006 in 2007 spopadal z različnimi upori, ki mu jih je pomagala zatreti nekdanja kolonialna gospodarica Francija.

Sosednje vojske premočne za upornike?
Tokrat je francoski predsednik Francois Hollande odločno zavrnil vojaško posredovanje v korist enega izmed frankofonskih samodržcev, ki je na koncu le dočakal pomoč sosednjih držav. Čad, Kongo, Gabon in Kamerun so v Bangui napotili več sto vojakov, ki so odvrnili upornike od vkorakanja v mesto. Zdaj je predvideno, da se bodo v glavnem mestu Konga Liberville začela pogajanja o rešitvi krize.