White Sands na jugu Nove Mehike velja za priljubljeno popotniško destinacijo. Foto: AP
White Sands na jugu Nove Mehike velja za priljubljeno popotniško destinacijo. Foto: AP
Zakonca Steiner - ona je delala v mestni hiši, on za tiskovno agencijo - sta bila navdušena popotnika. Foto: AP
Pešpoti v White Sands so, tako kot po večini ameriških nacionalnih parkih, dobro označene. Foto: White Sands

42-letni David Steiner in njegova 51-letna soproga Ornella iz vasi v Burgundiji sta se s sinom Enzom v torek okoli 13. ure, ko so temperature v parku dosegale 38 stopinj Celzija, odpravila na eno od tamkajšnjih pešpoti, pri tem pa s seboj vzela le dve pollitrski plastenki vode.
V White Sandsu, znanem po svojih bleščeče belih sipinah, sence ni, so pa vseprisotna opozorila pohodnikom, naj se na pot odpravijo s štirimi litri vode na osebo, pa še to zgodaj zjutraj ali proti večeru.

Steinerjeva sta očitno krepko podcenila vremenske razmere in lastne sposobnosti, saj sta podlegla vročinski izčrpanosti in dehidraciji. "Podcenila sta resnost naravnih elementov," je pojasnil šerif okrožja Otero David Hunter in ob tem dodal, da trojica ni izpolnila formularja ob začetku poti.

Čuvaji parka so na rednem obhodu 7,4 kilometra dolge krožne pešpoti Alkali Flat najprej našli mrtvo ženo, nato pa prek posnetkov na njenem fotoaparatu ugotovili, da sta bila z njo na pohodu še dve osebi. Oblasti so nato v obupni tekmi s časom sledili njenim odtisom v pesku, ki so jih po 45 minutah pripeljali do soprogovega trupla, medtem ko so sina našli nedaleč stran, malce dehidriranega in opečenega, a v dobrem stanju.

Strogi napotki za pohodnike
Deček je oblastem povedal, da je njegovo mamo med sprehodom po približno dveh kilometrih obšla slabost, za nameček pa se ji je še poslabšala poškodba kolena, zato se je obrnila in se odpravila proti avtu, medtem ko sta oče in sin pot po žgočem soncu nadaljevala, dokler se ni dezorientiran Steiner od vročinske izčrpanosti zgrudil.

Po Enzovih besedah sta mu starša po poti odmerjala dobršen del pičle zaloge vode - medtem ko sta zakonca popila po požirek vode, sta dvakrat lažjemu sinu dajala po dva požirka, kar ga je rešilo.

Edini preživeli član odprave je zdaj že nazaj v Franciji, potem ko je ponj v Novo Mehiko priletela babica.

712 kvadratnih kilometrov prostrani White Sands National Monument je priljubljena popotniška destinacija, kjer pa so ekstremne vremenske razmere lahko za nepripravljene pohodnike kljub številnim opozorilom in napotkom o obveznem hidriranju lahko usodne.

Steinerjeva sta bila sicer znana kot velika ljubitelja potovanj, po ZDA pa sta že lani potovala deset dni, a jima je bilo tako všeč, da sta za letos načrtovala pettedenski oddih po naravnih lepotah ameriškega zahoda.