Svet
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 1.1 od 7 glasov Ocenite to novico!
false
White Sands na jugu Nove Mehike velja za priljubljeno popotniško destinacijo. Foto: AP
Zakonca Steiner - ona je delala v mestni hiši, on za tiskovno agencijo - sta bila navdušena popotnika. Foto: AP
Pešpoti v White Sands so, tako kot po večini ameriških nacionalnih parkih, dobro označene. Foto: White Sands

Dodaj v

Usodni pohod po puščavi: Francoska turista dehidrirala, sin preživel

White Sands znan po ekstremnih razmerah
10. avgust 2015 ob 10:09,
zadnji poseg: 10. avgust 2015 ob 10:30
Albuquerque - MMC RTV SLO

Za francoska zakonca, ki sta dopustovala v ZDA, je bil usoden pohod po razbeljeni puščavi White Sands v Novi Mehiki. Preživel je le njun devetletni sin, ki sta mu starša odmerjala več vode kot sebi.

42-letni David Steiner in njegova 51-letna soproga Ornella iz vasi v Burgundiji sta se s sinom Enzom v torek okoli 13. ure, ko so temperature v parku dosegale 38 stopinj Celzija, odpravila na eno od tamkajšnjih pešpoti, pri tem pa s seboj vzela le dve pollitrski plastenki vode.

V White Sandsu, znanem po svojih bleščeče belih sipinah, sence ni, so pa vseprisotna opozorila pohodnikom, naj se na pot odpravijo s štirimi litri vode na osebo, pa še to zgodaj zjutraj ali proti večeru.

Steinerjeva sta očitno krepko podcenila vremenske razmere in lastne sposobnosti, saj sta podlegla vročinski izčrpanosti in dehidraciji. "Podcenila sta resnost naravnih elementov," je pojasnil šerif okrožja Otero David Hunter in ob tem dodal, da trojica ni izpolnila formularja ob začetku poti.

Čuvaji parka so na rednem obhodu 7,4 kilometra dolge krožne pešpoti Alkali Flat najprej našli mrtvo ženo, nato pa prek posnetkov na njenem fotoaparatu ugotovili, da sta bila z njo na pohodu še dve osebi. Oblasti so nato v obupni tekmi s časom sledili njenim odtisom v pesku, ki so jih po 45 minutah pripeljali do soprogovega trupla, medtem ko so sina našli nedaleč stran, malce dehidriranega in opečenega, a v dobrem stanju.

Strogi napotki za pohodnike
Deček je oblastem povedal, da je njegovo mamo med sprehodom po približno dveh kilometrih obšla slabost, za nameček pa se ji je še poslabšala poškodba kolena, zato se je obrnila in se odpravila proti avtu, medtem ko sta oče in sin pot po žgočem soncu nadaljevala, dokler se ni dezorientiran Steiner od vročinske izčrpanosti zgrudil.

Po Enzovih besedah sta mu starša po poti odmerjala dobršen del pičle zaloge vode - medtem ko sta zakonca popila po požirek vode, sta dvakrat lažjemu sinu dajala po dva požirka, kar ga je rešilo.

Edini preživeli član odprave je zdaj že nazaj v Franciji, potem ko je ponj v Novo Mehiko priletela babica.

712 kvadratnih kilometrov prostrani White Sands National Monument je priljubljena popotniška destinacija, kjer pa so ekstremne vremenske razmere lahko za nepripravljene pohodnike kljub številnim opozorilom in napotkom o obveznem hidriranju lahko usodne.

Steinerjeva sta bila sicer znana kot velika ljubitelja potovanj, po ZDA pa sta že lani potovala deset dni, a jima je bilo tako všeč, da sta za letos načrtovala pettedenski oddih po naravnih lepotah ameriškega zahoda.

K. S.
Prijavi napako
Komentarji
severnik
# 10.08.2015 ob 11:27
Najbolj bizarno je to, da se je ona zaradi slabega kolena obrnila, oče in otrok sta pa kar nadaljevala.
vrtojb5
# 10.08.2015 ob 10:50
Noro, po 2 km poti (cca. pol ure), da te vročina tako ubije, res nore razmere.
medved1
# 10.08.2015 ob 10:39
Še en opomin vsem nam, da se je potrebno ustrezno pripraviti za vsak pohod.
Ramus
# 10.08.2015 ob 11:06
Puščava ni Šmarna gora,....
marvin42
# 10.08.2015 ob 11:06
gesan: 38 stopinj je bilo v senci, kje ti vidiš senco? Tam na soncu je bilo krepko preko 50 stopinj!
josh k.
# 10.08.2015 ob 10:46
Kljub vsem jasnim opozorilom gre družina na sprehod po puščavi ob 13-ih !? Lahkomiselnost ne pozna meja.
SKing
# 10.08.2015 ob 11:00
vrtojb5 - upoštevati moraš določene dejavnike:
- gospa pri 51 ni več mladostnica, zato je seveda vse skupaj še bolj nevarno,
- gospod pri 42 tudi ni več mladostnik,
- ne vemo, kaj so imeli že "za sabo" (torej, kaj so počeli prejšnje dni) - bolj je človek utrujen in boj se igra z zdravjem, bolj so takšne zadeve nevarne,
- 38 C je ogromno za pohod 2km + sonce je žgalo ko hudič. Jaz sem že šel tudi na 10 urni enodnevni pohod, ampak je bilo več kot 90% cele poti po senci (gozd). Po soncu te pa hitro "ubije" in si vsaj 5x bolj in 5x hitreje utrujen kot če greš po senci. No, pa nikoli, res nikoli, nisem šel na kakršenkoli pohod tam, kjer je bilo nad 30 C - takrat grem ven po najnujnejše zadeve, za karkoli drugega pa uporabljam avto.

Tako da mislim, da je bilo vse skupaj res neodgovorno, sploh ker sta bila gospod in gospa že izkušena popotnika. Naj počivata v miru in naj bo to v opomin tistim, ki se igrajo z zdravjem. Življenje je samo eno.
Binder Dandet
# 10.08.2015 ob 11:15
Triglav tudi ni Šmarna gora. Potem pa lazijo v natikačih ali adidaskah gor. Ne bi verjel, če ne bi videl.
qwatebriga
# 10.08.2015 ob 10:39
Oh joj, kljub rešitvi je to za sina tragedija. Ostal je brez staršev. Bila sta sicer usodno neodgovorna v štartu, ampak sta vsaj sinu odmerjala več vode kot sebi.
Ramus
# 10.08.2015 ob 11:14
Bila sta sicer usodno neodgovorna v štartu, ampak sta vsaj sinu odmerjala več vode kot sebi.

Kar je s stališča preživetja otroka precej nespametno, otrok je imel srečo, da so ga našli, sicer bi bila njegova usoda s smrtjo staršev zapečatena. Podobno kot na letalu, če pade pritisk v kabini, najprej masko nadeneš sebi in nato pomagaš otroku,...
LjudjeSoOvce
# 10.08.2015 ob 10:42
Požrtvovalna starša, če sta tako poskrbela za sina - in hkrati skrajno debilna, da so se v takšni situaciji sploh znašli (vseprisotna opozorila pohodnikom, naj se na pot odpravijo s štirimi litri vode na osebo, ampak oni vzamejo 1 liter za vse 3.).
Buldog
# 10.08.2015 ob 12:07
@klemzyy
10.08.2015 ob 11:46

Človek ne umre kar tako na hitro zaradi dehidracije v parih urah, to je jasno!

Še v pol ure lahko v puščavi umreš zaradi dehidracije. Namreč sploh ne čutiš tako očitno, da si dehidriral. Puščavsko podnebje ni enako tropskemu, subtropskemu, alpskemu, celinskemu, sredozemskemu,... podnebju, kot nekateri naivno mislite.

Če se prav spomnim je v eni od puščav v ZDA tabla, da ne priporočajo hoje več kot 50 metrov stran od table, tudi če imaš vodo s sabo. In je zelo opazna razlika med podnebjem pri tabli in naprej od table. Ampak nekateri boste vseeno trdili, da so vse to teorije zarote, da nekaj smrdi,... Zaradi takih se pa potem dogajajo primeri kot je zgornji.
sijanka
# 10.08.2015 ob 13:25
Meni se tudi ne zdi za lase privlečeno - sem bila tam ravno v takem času, ko je najbolj vroče, in me je ta zgodba takoj spomnila na tiste občutke. Neverjetno je, ko stopiš ven iz avta, lahko že po 50 metrih začutiš, da te pobira, in se samo obrneš nazaj, plastenko vode popiješ v hipu. Pa tudi zrak je tam tako suh, da recimo ko se potiš, sploh nimaš mokre majice, ker voda v hipu izhlapi, da si se potil, veš samo po tem, da imaš na majici polno slanih kristalov.
Tako da v takih pogojih niti ne opaziš, da tvoje telo izgublja enormne količine vode, v nekaj minutah si lahko popolnoma dehidriran.
DišečaKava
# 10.08.2015 ob 11:45
Hitro se znajdeš v takšnih težavah, tudi sam sem že bil v podobni situaciji pri dosti manjši temperaturi.

Brez vode ni življenja in človek lahko že par kilometrov stran od civilizacije hitro ugotovi, kako je v resnici nebogljen.
Barrotes
# 10.08.2015 ob 11:15
Takšna puščava je pri 38 stopinjah (ki se merijo V SENCI) živi pekel. Je treba vedeti, da je pesek razbeljen in hoja po njem je čisto nekaj drugega kot hoja po travnikih. Tako da kar verjamem in za razliko nekaterih ne vidim nobene zarote.
dr.r.
# 10.08.2015 ob 11:25
V teh pogojih ti je że po 10 minutah slabo.
Zavedni_Slovenec
# 10.08.2015 ob 11:09
Ta dva sta bila očitno v zelo,zelo slabi formi,pisarniška delavca,ki sta očitno mislila,da sta kos vsakemu izzivu.Roko na srce,to še niso takšna leta,da bi človek bil tako ranljiv.
ZeK
# 10.08.2015 ob 13:40
Darwinova teorija sploh ne potrebuje nekega obsežnega znanstvenega preverjanja, dokazi se vrstijo sami po sebi. iz dneva v dan.
Zoro27
# 10.08.2015 ob 11:35
Tudi pri nas po hribih vidiš ljudi, ki se odpravijo nekaj ur stran po dvatisočakih brez vode in v kratkih rokavih.
pikam_dopust
# 10.08.2015 ob 14:48
Ne vem, da si lahko tako žvajznen, da greš z litrom vode po puščavi ob enih popoldne in potem, ko ima eden izmed pohodnikov težave, gre le ta sam nazaj onadva naprej.

Glede na to, koliko pametnih komentarjev je samo tule napisanih (teorije zarote, v tej zgodbi nekaj smrdi, ni možno, da te po dveh km pobere, gre za pisarniške delavce, drugače tak pohod ni problem itd), je "žvajznenih" velika večina.
REsnica
# 10.08.2015 ob 12:12
sonce segreva telo in ga segreje podobno kot avto. zato je 38 stopinj (zrak) zelo veliko če nisi v senci. Ko te poleg vročega zraka greje še sonce je zadeva hitro ekstremna.

zrak nima gostote, zato ga sonce precej težje segreje kot pa pločevino avtomobila ali človeško telo. ko pa sonce segreje človeško telo samo na 40 stopinj, pa vemo kaj to pomeni.... v takih razmerah pa se telo segreje tudi na več kot 50 stopinj in to precej hitro, še posebej, če nismo pokriti in zaščiteni pred njim!
firtoh
# 10.08.2015 ob 11:29
Za goske ni seno.
pikam_dopust
# 10.08.2015 ob 14:54
Pa še na novico: sem in tja je dobro upoštevati navodila, pa četudi jih pišejo - po slovenčkasto - t.i. "neumni Američani". V t.i. "neumni Ameriki" imajo namreč vsako leto precej smrti na račun "pametnih tujcev", ki vse vedo in vse znajo. V Grand Canyonu letno umre zaradi dehidracije kar nekaj ljudi, med njimi so bili tudi že maratonci (tajnice, ki so npr. nosile s seboj galono vode, so pa preživele).

Ljudje umirajo tudi na Dunajski cesti. Če kdo slučajno misli, da bo samo zato, ker ne gre v puščavo, preživel. Je pa pred smrtjo fejst od življenja še kaj imet, si še kaj sveta pogledat,... zato jaz zelo rad hodim po puščavah, ki so ena najlepših naravnih okolij na svetu.
Wasabi
# 10.08.2015 ob 13:44
A nista znala angleško, ali sta se pa pred opozorilnimi tablami naredila francoza.
am shagar
# 10.08.2015 ob 13:29
Ne vem, da si lahko tako žvajznen, da greš z litrom vode po puščavi ob enih popoldne in potem, ko ima eden izmed pohodnikov težave, gre le ta sam nazaj onadva naprej. Po drugi strani pa je lahko verjeti glede na dogodke zadnjih. Zdresirani opranoglavi potrošniški zombiji imenovani starši puščajo svoje nekaj let stare ali pa še to ne otroke v avtomobilih sredi največje vročine. Pohodniki jurišajo na dvatisočake v supergah ali natikačih. Sabo imajo pa literček vode. In ne samo po lahkih, ampak tudi po plezalnih. Bil v soboto na Veliki Raduhi, ki je eden najbolj obiskanih dvatisočakov z izvrstnimi razgledi in ena res najlažjih poti. Gor ti pa napadajo ob 10-tih dopoldne ali še pozneje iz zelenega štajerja v supergah in te sprašujejo koliko je še do vrha in če je skoz tako strmo. Kot, da boš dobil višinsko razliko, če boš hodil po ravnem. Jaz pa v 5kg gojzarjih. Seveda gre brez težkega ruzaka in obutve precej lažje. Samo, če bi šel v supergah bi imel že polomljene gležnje. Seveda je treba recimo izzuzeti gorske tekače, ki pa niso v večini.
anny22
# 10.08.2015 ob 12:50
Nije žvaka za seljaka.
uiophjk
# 10.08.2015 ob 10:44
White sands je zame najlepša puščava. Če greš spomladi ni vročine in tudi ljudi je manj. Ko sem bil tam, je bil poleg mene v celem parku le še en šotor. Pa še yucce cvetijo.

Da so umrli 2km od parkirišča (saj v bistvu je cel White Sands precej majhen in ko greš na kakšno višjo sipino, vidiš do roba) je težko predstavljivo, tudi brez vode, čeprav je res, da po suhem puščavskem pesku precej počasneje hodiš.
Galaxy
# 10.08.2015 ob 10:37
Verjetno so šli na Alkali Flat Trail ... je pa zanimivo eno od opozoril na uradni strani :-)

Due to missile testing on the adjacent White Sands Missile Range, it is occasionally necessary to close the Dunes Drive for periods of up to three hours for visitor safety.

Please note that horseback riding is prohibited during all missile tests that affect the monument. Please contact us in advance to verify whether a test has been scheduled for the date of your visit.


Me pa ta nesreča spominja na nesreče v gorah : Usodni zdrs planinca zaradi neprimerne obutve.
ZeK
# 10.08.2015 ob 14:20
Kemik

ne bi vedel, sam imam rad gore, morje, visokogorje, puščave, sneg, led...pač, naravo v vseh oblikah.
fah-q
# 10.08.2015 ob 15:23
Težko si predstavljam, da bi ženo, ki ji je že slabo pustil samo nazaj v takih razmerah...poleg tega če gre za 7 km krožno pot to pomeni, da je premer tacga kroga okol 2 km. Ste ziher da vsi ti podaki držijo?
Skippy
# 10.08.2015 ob 15:08
Triglav tudi ni Šmarna gora. Potem pa lazijo v natikačih ali adidaskah gor.

To so pa takšni butasti in amaterski komentarji. Nekdo ima lahko popolnoma zanič planinske čevlje, ampak ker zgledajo kot planinski čevlji, je za komentatorje primerno obut. Nekdo ima lahko super drage adidaske z veliko boljšim oprijemom, ampak ker se vizualno ne skladajo s slovenskim pogledom, je neprimerno obut. Bla bla bla.
ZeK
# 10.08.2015 ob 13:59
Kemik

naravo vidimo.

tudi v najhujšem soncu, seveda primerno opremljeni.
Quinlan
# 10.08.2015 ob 13:19
Jao, še pri nas je navada, da se sredi dneva ne zadržuješ preveč zunaj. Ona dva pa sredi puščave ven? Grozno neodgovorno, res žalostno. Je pa neverjetno, da samo po 2 kilometrih hoje. To morajo biti res obupne razmere.
Yeah sure
# 10.08.2015 ob 19:07
1 liter vode za 3 osebe - na pohod pri 38 °C?

Uf, upam, da se meni kdaj ne zgodi taka slaba presoja.
Skippy
# 10.08.2015 ob 15:10
Neverjetno, kako je velika večina komentatorjev zdaj pametnih. Pravzaprav tako kot pod vsako novico. Sami Einsteini.
Kemik
# 10.08.2015 ob 14:16
ZeK, torej nekaj v tem smislu, kot imajo eni vozniki raje ravne avtoceste, medtem ko imamo drugi raje zavite gorske ceste, tako pa imate tudi eni kot turisti v naravi raje puščave, spet drugi pa imamo raje gore in gozdove s slapovi?
Kemik
# 10.08.2015 ob 13:57
Kaj ljudje vidijo/vidite na puščavah? Meni na misel ne pride, da bi se po njih tako sprehajal, sploh pa v najhujšem soncu.
Macja taca
# 10.08.2015 ob 12:44
Starša sta mu odmerjala več vode. Ženska se obrne po 2 km zaradi svoje slabosti. Se pravi resen problem z vodo za vse je bil že prvih 2 km. Poleg tega je ženski slabo in ima poškodovano nogo. Pustita jo samo nazaj (bo že prišla?), sama pa nadaljujeta in oče malo naprej umre... BLA BLA
Zbornaya Komanda
# 10.08.2015 ob 10:33
Po dveh km hoje?
conscience
# 10.08.2015 ob 17:02
Nekaj ne štima v tej zgodbi....

Death valley poleti pri 43°C v senci prehodila cca. 7 km brez problema. Seveda z vodo. Res je vroče kot pes ampak daleč, da bi bilo kaj ubijalskega. Vedeti je potrebno, da je to drugačna vročina kot pri nas. Ni toliko vlage v zraku.
Ramus
# 10.08.2015 ob 16:00
Darwinova teorija sploh ne potrebuje nekega obsežnega znanstvenega preverjanja, dokazi se vrstijo sami po sebi. iz dneva v dan

Teza, da je Slovenija prepojena s socialnim darvinizmom tudi ne očitno,...
caott
# 10.08.2015 ob 14:33
White Sands sploh ni puščava ampak so sipine v Novi Mehiki kjer tudi padavine niso redkost. Zaradi svoje nadmorske višine 1300m, ponavadi tam ni tako vroče, pozimi pa tudi sneg ni nekaj nenavadnega.
gesan
# 10.08.2015 ob 11:02
Zadeti Derviš
# 10.08.2015 ob 10:54
V tej zgodbi nekaj smrdi.
........................
Zelo!
gesan
# 10.08.2015 ob 11:02
Čuvaji parka so na rednem obhodu 7,4 kilometra dolge krožne pešpoti Alkali Flat najprej našli mrtvo ženo, nato pa prek posnetkov na njenem fotoaparatu ugotovili, da sta bila z njo na pohodu še dve osebi. Oblasti so nato v obupni tekmi s časom sledili njenim odtisom v pesku, ki so jih po 45 minutah pripeljali do soprogovega trupla, medtem ko so sina našli nedaleč stran, malce dehidriranega in opečenega, a v dobrem stanju.
.......................................
Aaaaaa, to pa bolj težko verjamem, da lahko nekdo umre po takšnem času pri 38 stopinjah C.
Enostavno ne verjamem!!!
pazi_mina
# 10.08.2015 ob 12:49
Po dveh kilometrih z litrom vode za tri osebe umret? Nemogoče, bili smo 2x po puščavah tudi v namibiji in 2km prehodis tik tak...je blo kaj drugega ne pa voda...
klemzyy
# 10.08.2015 ob 11:46
Ta je bosa! Človek ne umre kar tako na hitro zaradi dehidracije v parih urah, to je jasno!
Zadeti Derviš
# 10.08.2015 ob 10:54
V tej zgodbi nekaj smrdi.
Kazalo