V Baton Rougeu je bilo ustreljenih več policistov. Ubita sta bila najmanj dva, sedem je ranjenih. Foto: AP
V Baton Rougeu je bilo ustreljenih več policistov. Ubita sta bila najmanj dva, sedem je ranjenih. Foto: AP
Baton Rouge
Osumljenec oziroma osumljenci še niso prijeti. Foto: AP

Kot poroča največji časopis v Louisiani The Advocate, so trije policisti ubiti, še trije pa ranjeni, pri čemer je eden v kritičnem stanju. Ameriški mediji in nato tudi lokalne oblasti so razkrili identiteto strelca, ki je najverjetneje bil edini strelec.

Ubiti napadalec na policiste je bil Gavin Eugene Long iz Kansas Cityja v Misouriju. Temnopolti moški, ki je bil nekdanji marinec, vojsko je s činom narednika zapustil leta 2010, je še iz nepojasnjenega motiva na strelski pohod odšel ravno na 29. rojstni dan.

Motiv še neznan, eden izmed ubitih policistov temnopolt
Predstavnik policije v Baton Rougeu poročnik Don Coppola je dejal, da je položaj pod nadzorom. Ob tem Coppola ni pojasnil okoliščin streljanja. Po navedbah urada tamkajšnjega šerifa je bil eden od napadalcev ubit, še dva morebitna storilca pa sta na begu. Kasneje je The Advocat poročal, da so prijeli dva sumljiva moška, ki sta zaslišana v povezavi s smrtonosnim napadom na policiste.

Do streljanja je prišlo blizu glavne policijske postaje v Baton Rougeu. Predstavnik šerifa za okrožje East Baton Rouge Casey Rayborn Hicks je pojasnil, da vse kaže, da so policisti na streljanje odgovorili, saj je bil eden izmed napadalcev ubit. Policija je domačine pozvala, naj ji čim prej sporočijo, če vidijo kar koli sumljivega oziroma če vidijo osebo, ki je oblečena v črno ali v oblačila z vojaškim vzorcem.

Oba policijska urada tudi nista želela govoriti o morebitnem motivu niti o imenih žrtev, dokler ne bodo obveščeni vsi svojci. Lokalni The Advocat je medtem potrdil, da je bil eden izmed ubitih policistov Afromeričan Montrell Jackson. 32-letni domačin je kot policist delal že destletje, marca letos pa je prvič postal oče.

Baton Rouge v središču po posnetem policijskem uboju
V mestu je policija 5. julija ubila Afroameričana, 35-letnega Altona Sterlinga, ko je bil že pod nadzorom, kar je v mestu sprožilo množične proteste proti policijskemu nasilju proti temnopoltim Američanom in hkrati še podžgalo gibanje proti pretiranemu policijskemu nasilju zlasti nad temnopoltim prebivalstvom. Temu je med protestom gibanja Black Lives Matter sledilo streljanje v Dallasu, v katerem je bilo ubitih pet policistov.

Obama: To se mora končati
"Gre za napade na javne uslužbence, na pravno državo in na civilizirano družbo in to se mora končati,"
se je odzval predsednik ZDA Barack Obama. Ameriški predsednik je v izjavi za javnost še opomnil, da so bili policisti, ki med svojim delom vsakodnevno tvegajo svoja življenja, da zagotovijo varnost, že drugič v dveh tednih ubiti v strahopetnem in zavržnem napadu

V Baton Rougeu ubiti trije policisti
V Baton Rougeu ubiti trije policisti